Ebre Delta de l’Ebre

La llacuna de Canal Vell es recupera amb l’aigua dolça de la xarxa de reg

Dos anys després de la posada en marxa d’un nou sistema de bombament al canal del Penal, la bassa es regenera, amb beneficis per a la pesca i la caça, i també per a l’aqüicultura del Fangar

M. MILLAN

Whatsapp
La llacuna del Canal Vell, al terme de Deltebre. FOTO: JOAN REVILLAS

La llacuna del Canal Vell, al terme de Deltebre. FOTO: JOAN REVILLAS

El nou sistema de bombament i aportació d’aigua dolça a la llacuna del Canal Vell i la badia del Fangar, posat en marxa fa dos anys amb l’obertura del canal del Penal, ha permès regenerar aquest espai del Delta de l’Ebre. S’han recuperat hàbitats i millorat la biodiversitat de la llacuna, afectada per la salinització, i s’ha reduït l’entrada d’exemplars de caragol poma als arrossars, amb uns efectes també positius en la caça, la pesca i la producció aqüícola. Així ho han valorat des de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, el Departament d’Agricultura i la resta de sectors implicats, després d’una visita a la zona.

A l’octubre del 2018 es va posar en marxa dues noves bombes al desguàs del canal del Penal a Deltebre, amb una inversió de 250.000 euros, finançats a través de les partides del grup adhoc contra la plaga del caragol poma, amb 200.000 euros, i els mateixos regants. Les bombes instal·lades són un disseny innovador, creat per l’empresa del territori B&G, que té una eficiència energètica que permet estalviar fins a un 80 % de consum elèctric respecte altres models, fa poc soroll, requereix poc manteniment i es respectuosa amb la fauna aquàtica ja que li facilita el pas a través d’un canal intern on eviten cops o ferides.

Des dels anys 70, l’aigua que es desguassava dels arrossars en aquesta zona del marge esquerra del Delta havia desembocat directament al mar amb un sistema de bombeig a la zona de Pal. Amb el temps això va perjudicar el sector de la pesca i l’aqüicultura i també la biodiversitat. Amb aquesta actuació, s’ha començat a corregir aquesta dinàmica, fet que a repercutit en una millora de tot l’entorn. Així, dos anys després de la posada en marxa del nou sistema, la recuperació ja és ben visible. L’efecte d’aquesta inversió ha estat molt positiva per a la bassa. «El sector de la caça i els pescadors ja en veuen els efectes, i a mig termini també el veuran els musclaires,» afirma el president de la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre, Javier Casanova. I és que amb una major quantitat d’aigua dolça i els hàbitats regenerats, s’espera que creixi la pesca i també que hi retornin moltes aus que s’havien desplaçat a d’altres zones per fer els nius.

Per al director dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, la recuperació de la natura ha estat més ràpida del que s’havia previst, mentre que el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Miguel Carles, demana que es continue treballant en aquesta línia i que les administracions inverteixin perquè el Delta «sigui cada vegada més productiu i sostenible».

Comentarios

Lea También