La llibreria tortosina La 2 de Viladrich obté el Premi Atlàntida 2020

El Gremi d’Editors de Catalunya guardona l’extensa trajectòria de l’establiment, amb 260 anys d’història i tota la il·lusió per seguir obert

10 diciembre 2020 10:00 | Actualizado a 11 diciembre 2020 18:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Gremi d’Editors de Catalunya ha atorgat el Premi Atlàntida 2020 a les tres llibreries més antigues de Catalunya: La 2 de Viladrich (Tortosa, 1760), Llibreria Fabre (Barcelona, 1860) i Llibreria Geli (Girona, 1879).

La llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa és un dels punts de referència culturals del sud de Catalunya i nord del País Valencià. Llibreria i papereria, des de novel·les, contes i llibres d’autors ebrencs, fins material escolar, bolígrafs, agendes i regals: ubicada al cor de Tortosa ofereix una via d’escapament per als grans i un món d’il·lusions per als més petits.

Fa ni més ni menys que 260 anys que els primers propietaris van obrir la llibreria. De fet, fa tot just un any la Generalitat de Catalunya els va atorgar el Premi Nacional dels Establiments Comercials Centenaris.

Rosa Cubeles porta treballant a la llibreria des de fa 47 anys, des que ella en té 14. Finalment el 2006 va agafar el relleu del negoci i l’original llibreria Viladrich va canviar d’ubicació i va passar a ser rebatejada com La 2 de Viladrich. Des de fa uns anys també compten amb una seu a Amposta, l’Espai Cultural Guaix, que també té un espai de cafè.

«Estem molt contents, ens ha agafat totalment de sorpresa», valora Cubeles sobre el premi al Diari. «Ens ha semblat molt bona idea premiar les llibreries més antigues i la tasca del llibreter que ha passat de generació en generació. És un premi a tot l’equip de la llibreria i al seu esforç per tirar endavant; és un premi per a la gent que va a comprar a la llibreria i per als que van a treballar-hi i continuen, per tossuderia».

La llibreria tortosina organitza també nombroses presentacions de llibres i actes culturals. Amb una atenció personalitzada i tracte humà, segueix dempeus malgrat les amenaces digitals, les nombroses plataformes i les compres per internet. Cubeles valora que si bé el llibre digital també té lectors, hi ha un sector de persones «que sempre preferiran el paper».

Un premi en un any difícil

El Gremi d’Editors de Catalunya atorga cada any el Premi Atlàntida a una personalitat o entitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i, també, pel seu compromís en la promoció i defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual.

Donada l’excepcionalitat de l’any que estem vivint, el jurat del premi, integrat per editors i periodistes, ha concedit enguany el guardó a les tres llibreries més antigues de Catalunya associades al Gremi de Llibreters de Catalunya. D’aquesta manera ha volgut simbolitzar el seu reconeixement i posar en valor l’enorme esforç i capacitat de resistència i continuïtat en el treball fet per les llibreries per la seva defensa i promoció del llibre i de la lectura, des de la primera línia; especialment en un any com aquest, tan difícil pels efectes de la pandèmia.

El lliurament tindrà lloc el proper 21 de desembre, en el marc de la 35a Nit de l’Edició, a l’Auditori Axa de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari