La lluita contra el caragol poma rebrà cinc milions en cinc anys

Ciuraneta anuncia la visita de representants de la Unió Europea la setmana vinent al Delta per conèixer la problemàtica

19 mayo 2017 22:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El nou conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, es va reunir ahir a Deltebre amb regants, organitzacions agràries i cooperatives arrosseres per tal d’abordar la problemàtica del caragol poma i donar a conèixer l’estat del full de ruta de la lluita contra la plaga aquesta campanya.

Ciuraneta va informar que es destinaran durant els propers 5 anys, un total de 5 milions d’euros a l’execució de les actuacions vinculades al Pla de lluita, en el marc del nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR). Amb tot, de moment, per a fer front a les actuacions previstes aquesta campanya en el pla de lluita, la Generalitat està a l’espera de l’ingrés per part del Govern de l’Estat de 432.926 euros provinents dels fons de la Unió Europea coneguts coma Fons Solidaritat, i que es corresponen a les actuacions declarades i dutes a terme l’any 2013.

En la trobada també es van analitzar les mesures preses fins ara i les previstes. En aquest sentit, el conseller d’Agricultura va prendre el compromís d’abordar de manera immediata aquelles «actuacions que es consideren més prioritàries des d’ara i fins a finals d’any, com les barreres de contenció a la zona del riu i el tractament amb saponines a l’hemidelta dret, així com la salinització de desaigües dels marges esquerre i dret i les actuacions d’adequació de la zona del marge esquerra un cop finalitzada la collita», entre altres mesures.

Les actuacions pendents, segons Jordi Ciuraneta, s’estan pressupostant i el Departament d’Agricultura es compromet a iniciar ja de forma imminent les relatives a la «prospecció dels camps envaïts de cargol poma» i la «implantació i millora de les barreres de contenció al riu». També es va comprometre «a dur a terme les reunions informatives per a donar a conèixer les actuacions que s van desplegant del pla de lluita».

En el marc de la trobada també es va anunciar que representants de la Unió Europea visitaran la setmana que ve el Delta de l’Ebre per tal de conèixer de primera mà la problemàtica que ha comportat l’espècie invasora en el conreu de l’arròs.

El sector arrossaire i els regants analitzaran ara les propostes del Departament d’Agricultura abans de fer una valoració conjunta de les mateixes, de cara a la setmana vinent.

Crítiques prèvies d’UP

Amb tot, abans de la reunió, el sindicat Unió de Pagesos ja va carregar contra el Departament d’Agricultura pel que consideren un incompliment per part de l’acord signat entre el sector i l’administració el passat 14 de març del Pla d’Acció contra el cargol poma pel 2015. «La manca de coordinació, els retards i els incompliments, fins al moment, en el seguiment del Pla d’acció ,es fan palès en el fet que encara no s’ha dut a terme per part del Departament la reunió informativa per a tots els agricultors afectats i encara no s’ha informat al sector del muntant econòmic de les accions dutes a terme fins ara, ni la previsió de despeses per a les properes accions», afirmen des del sindicat.

A més, «encara s’està esperant els resultats de l’estudi dels efectes de la salinització sobre la collita que va dur a terme el Departament l’any passat, i no s’ha dut a terme la xerrada als agents turístics prevista pel maig, entre d’altres», remarquen.

«La greu amenaça que suposa el caragol poma, tant per la producció d’arròs com per l’ecosistema protegit del Delta, i el perill que s’estengui a altres zones humides de les zones septentrionals d’Europa, creiem que porten a qualificar l’actuació d’Agricultura de greu irresponsabilitat», afirmen des d’UP.

Per això, el sindicat exigeix que es doni compliment a l’acord del 14 de març, i es continuï aplicant la resta de Pla d’Acció, tal com es va programar.

 

Comentarios
Multimedia Diari