La lluita contra la mosca negra s’activarà al març

El COPATE inicia la tramitació tècnica i administrativa per engegar el pròxim mes la campanya de tractaments aeris 

27 febrero 2018 10:23 | Actualizado a 28 febrero 2018 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un any més, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) assumirà el control de la lluita contra les plagues de la mosca negra i el mosquit a les Terres de l’Ebre. 

Pel que fa a la mosca, el conveni plurianual de tres anys de durada (2015-2017) que garantia el finançament de la campanya d’actuacions ha caducat i Catalunya continua sense un Govern de la Generalitat que pugui reeditar-lo. 

Malgrat això, el COPATE ha decidit tirar endavant tota la tramitació administrativa i tècnica,  amb l’encàrrec de la compra del producte insecticida i la contractació del servei de tractament aeri. Tot plegat, comptant que els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats i esperant, per tant, que la dotació assignada per enguany sigui idèntica a la de l’any passat. 

El director tècnic de Salubritat Pública de l’ens públic, Raül Escola, explica al Diari que l’objectiu d’iniciar la tramitació és arribar a temps per a programar una campanya eficaç de lluita contra el molest insecte de dolorosa picada. De fet, la previsió és realitzar a finals del mes de març el primer dels sis tractaments aeris amb insecticida biològic previstos al llarg de l’any al riu Ebre. Aquests tractaments aconsegueixen reduir notablement la presència de larves de l’insecte i controlar, per tant, la seva proliferació.

Abans dels tractaments, els tècnics realitzen mostreigs per avaluar la densitat de larves de mosca negra existents. Volien fer el primer a finals d’aquest mes de febrer però l’alt cabal que circula pel riu Ebre ho fa impossible. Ahir, al seu pas de Tortosa, el cabal fregava els 700 metres cúbics/segon. Escosa preveu un cabal alt els propers dies, especialment si s’inicia el desglaç de la gran quantitat de neu acumulada a les cotes altes de la conca. «La nostra voluntat és programar el primer tractament al març, però tot dependrà de les condicions del riu». Els tècnics del COPATE sí que podran mostrejar la setmana vinent l’estat larvari de la plaga al riu Segre, on el cabal no impedeix els treballs. El COPATE fa dotze anys que lluita contra la plaga al riu Ebre i onze anys que ho fa als rius Segre i Cinca.

A banda dels tractaments aeris amb helicòpter, al llarg de la temporada s’efectuaran diversos tractaments en alguns afluents del riu Ebre, on cada any es detecta la presència de la plaga, o altres punts concrets amb una alta densitat de mosca negra. Els mitjans amb els que comptaran els tècnics són els mateixos que en els últims anys

El COPATE ha iniciat també tot el treball administratiu i tècnic per iniciar la campanya de lluita contra el mosquit al delta de l’Ebre. En aquest cas, els tractaments començaran més tard,  quan s’apropin temperatures més altes.

La primera generació ja ha sortit

La primera generació de mosca negra ja ha sortit, però té poca incidència al territori. L’objectiu del COPATE és atacar les generacions que a partir d’ara s’aniran desenvolupant. De fet, els gestors de la lluita afirmen que el fred que ha fet aquest hivern no suposarà cap dany en el normal desenvolupament de l‘insecte.

Comentarios
Multimedia Diari