La lluita per difondre la història dels represaliats

L’Associació Josep Rodríguez treballa
per la memòria de les víctimes de la Guerra Civil

21 noviembre 2021 07:40 | Actualizado a 21 noviembre 2021 08:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’octubre de 1934, Josep Rodríguez Martínez, anteriorment regidor de Sanitat i Assistència Social de l’Ajuntament de Tortosa, va ser nomenat alcalde del municipi. Rodríguez va continuar com a alcalde després de les eleccions de setembre 1937 i va ocupar el càrrec fins a la caiguda de la ciutat el gener de 1939. Amb la Guerra Civil acabada, l’alcalde va ser detingut i sotmès a un Consell de Guerra i el 8 d’agost 1939, amb 42 anys, va ser afusellat. Avui en dia, el seu net, també anomenat Josep Rodríguez, està al capdavant d’una associació que l’homenatja i busca lluitar, entre altres coses, per recuperar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.

En paraules de Josep Rodríguez, president de l’associació recentment creada i net de l’alcalde de Tortosa durant els anys anteriors a la Guerra Civil, un dels objectius és «difondre el pensament de les persones que, com el meu iaio, van defensar el republicanisme d’esquerres», a més de «fer memòria de moltes persones que van ser represaliades i que han de sortir a la llum, així com de totes les que van ser afusellades, van patir exili o van ser enviades a camps de concentració o de treballs forçats, que aquí a Espanya també n’hi havia, però no se sap tant. Ja hi ha altres associacions i entitats que fan coses en aquest àmbit i nosaltres volem continuar aportant també coneixement».

La iniciativa sorgeix de la idea de donar visibilitat a la figura de l’alcalde Josep Rodríguez. El seu net afirma que, tot i que ja ha rebut algun reconeixement, com el de l’ajuntament de la localitat que li va fer una placa al barri del Temple, això no és suficient. «Són fets puntuals i de lo que es tracta és de donar visibilitat a aquells pensaments i una manera és aquesta, fomentant activitats, amb l’edició de publicacions i altres coses relacionades amb la memòria a més de donar suport a la sobirania de Catalunya, defensar la llengua i la nostra identitat». Entre aquestes activitats volen fer propostes diverses i també preparar un premi per promoure la investigació. «La idea és fer conferències, jornades, congressos i cursos de divulgació, entre altres», detalla Rodríguez i afegeix que la idea és moure’s també per fora del municipi i «una mica dintre del possible, fer reparació a les víctimes. El que necessitem també és conèixer els familiars amb alguna trobada, no només per Tortosa». El president indica que una de les moltes coses que poden i es proposen fer és ajudar als descendents a aconseguir el document que acredita l’anul·lament dels judicis. «Seria una iniciativa i una satisfacció per a l’associació poder arribar a això i donar aquest document als descendents. Volem oferir suport a l’hora de fer aquesta classe de tràmits».

Rodríguez destaca, entre la labor de memòria històrica, que també és important donar a conèixer més sobre el que va passar amb les dones, les grans oblidades de la història. «Es va produir un escarni públic cap a elles. Se’ls ha donat molt poca visibilitat i precisament van ser les grans represaliades, les vídues, les que van haver de tirar endavant els fills en moments molt difícils. S’ha de donar un reconeixement en general a totes estes dones».

De moment, l’associació s’ha presentat en un acte a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa on van assistir una trentena de persones. Posteriorment va tenir lloc la conferència «Els consells de guerra sumaríssims. La dictadura franquista contra la democràcia» a càrrec del Doctor en història de la URV Xavier Tolosona.

Comentarios
Multimedia Diari