La lluita per difondre la història dels represaliats

L’Associació Josep Rodríguez treballa
per la memòria de les víctimes de la Guerra Civil

N. SERRA

Whatsapp
Josep Rodríguez, al carrer dedicat al seu avi, al barri del Temple de Tortosa. FOTO: JOAN REVILLAS

Josep Rodríguez, al carrer dedicat al seu avi, al barri del Temple de Tortosa. FOTO: JOAN REVILLAS

L’octubre de 1934, Josep Rodríguez Martínez, anteriorment regidor de Sanitat i Assistència Social de l’Ajuntament de Tortosa, va ser nomenat alcalde del municipi. Rodríguez va continuar com a alcalde després de les eleccions de setembre 1937 i va ocupar el càrrec fins a la caiguda de la ciutat el gener de 1939. Amb la Guerra Civil acabada, l’alcalde va ser detingut i sotmès a un Consell de Guerra i el 8 d’agost 1939, amb 42 anys, va ser afusellat. Avui en dia, el seu net, també anomenat Josep Rodríguez, està al capdavant d’una associació que l’homenatja i busca lluitar, entre altres coses, per recuperar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.

En paraules de Josep Rodríguez, president de l’associació recentment creada i net de l’alcalde de Tortosa durant els anys anteriors a la Guerra Civil, un dels objectius és «difondre el pensament de les persones que, com el meu iaio, van defensar el republicanisme d’esquerres», a més de «fer memòria de moltes persones que van ser represaliades i que han de sortir a la llum, així com de totes les que van ser afusellades, van patir exili o van ser enviades a camps de concentració o de treballs forçats, que aquí a Espanya també n’hi havia, però no se sap tant. Ja hi ha altres associacions i entitats que fan coses en aquest àmbit i nosaltres volem continuar aportant també coneixement».

La iniciativa sorgeix de la idea de donar visibilitat a la figura de l’alcalde Josep Rodríguez. El seu net afirma que, tot i que ja ha rebut algun reconeixement, com el de l’ajuntament de la localitat que li va fer una placa al barri del Temple, això no és suficient. «Són fets puntuals i de lo que es tracta és de donar visibilitat a aquells pensaments i una manera és aquesta, fomentant activitats, amb l’edició de publicacions i altres coses relacionades amb la memòria a més de donar suport a la sobirania de Catalunya, defensar la llengua i la nostra identitat». Entre aquestes activitats volen fer propostes diverses i també preparar un premi per promoure la investigació. «La idea és fer conferències, jornades, congressos i cursos de divulgació, entre altres», detalla Rodríguez i afegeix que la idea és moure’s també per fora del municipi i «una mica dintre del possible, fer reparació a les víctimes. El que necessitem també és conèixer els familiars amb alguna trobada, no només per Tortosa». El president indica que una de les moltes coses que poden i es proposen fer és ajudar als descendents a aconseguir el document que acredita l’anul·lament dels judicis. «Seria una iniciativa i una satisfacció per a l’associació poder arribar a això i donar aquest document als descendents. Volem oferir suport a l’hora de fer aquesta classe de tràmits».

Rodríguez destaca, entre la labor de memòria històrica, que també és important donar a conèixer més sobre el que va passar amb les dones, les grans oblidades de la història. «Es va produir un escarni públic cap a elles. Se’ls ha donat molt poca visibilitat i precisament van ser les grans represaliades, les vídues, les que van haver de tirar endavant els fills en moments molt difícils. S’ha de donar un reconeixement en general a totes estes dones».

De moment, l’associació s’ha presentat en un acte a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa on van assistir una trentena de persones. Posteriorment va tenir lloc la conferència «Els consells de guerra sumaríssims. La dictadura franquista contra la democràcia» a càrrec del Doctor en història de la URV Xavier Tolosona.

Temas

Comentarios

Lea También