La meteorologia adversa redueix la previsió d'una gran collita de mel

La calor a la tardor i les pluges i fred al febrer i març frenen les bones expectatives en la collita de mel de romer, la més valuosa al Perelló

19 mayo 2017 23:03 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els apicultors del Perelló, principal municipi productor de la demarcació, han iniciat la campanya de recollida de mel amb sensacions ambivalents. D’una banda, i en termes generals, la collita d’enguany serà regular –es produeixen anualment al voltant de 700.000 quilos de mel–, però podria haver estat millor amb una meteorologia favorable a la tardor passada i aquest hivern i inici de primavera. D’altra banda, els preus continuen a l’alça per la disminució progressiva de la producció a nivell mundial. Però aquesta disminució, el temut desploblament, preocupa al sector fins i posar en risc la seva mateixa supervivència a llarg termini.

Per completar aquest complex escenari, els apicultors lamenten la dificultat creixent per a poder exercir la seva professió en un entorn muntanyós cada cop més freqüentat per les activitats humanes d’oci i lleure, que rebutgen la presència de les abelles per por a la seva picada.

 

Excés de floració a la tardor

Pel que fa a la collita, el president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, amb seu al Perelló, Josep Maria Margalef, assenyala al Diari que les altes temperatures a l’octubre i novembre van facilitar una floració excessiva del romer, «van començar a florir abans d’hora. I ara, entre febrer i març ha fet fred i pluja...les abelles necessitem temperatura i per tant la collita és desigual».

L’apicultor Lluís Casanova, de Mel Casanova Borrell, puntualitza. «Les altes temperatures van allargar la floració fins a Nadal. A la primavera la situació no semblava la més idònia i alguns van optar per dur les arnes a altres territoris, on hi havia molta floració. Els nectaris, però, estaven danyats». «En canvi, la poca flor nova que ha sortit aquí ha estat molt bona i s’ha fet una mel boníssima».

Cisco Brull, de Mel de l’Avi Lluís, conclou que la previsió era d’una gran collita però la climatologia a l’inici de la primavera, amb les pluges i el fort vent, «ha rebaixat la previsió d’un any molt bo per considerar-la normal».

La mel de romer suposa prop del 45 per cent de la producció i és el buc insígnia dels apicultors del Perelló. En breu, iniciaren la mel de taronger, que s’emporta el 25 per cent de la producció, on les previsions són molt bones donada l’abundant floració existent. Margalef puntualitza, al seu torn, que la crisi dels cítrics afecta la qualitat del nèctar.

La transhumància al Pirineu, a l’estiu, mereix un capítol apart. Margalef lamenta que ja fa anys que la producció «és molt baixa». «No sabem que està passant, França no està investigant però sembla que els canvi climàtic i els contaminants químics hi tenen a veure». Casanova afegeix les dificultats alhora de col·locar les arnes pel major ús de la muntanya per realitzar-hi activitats de lleure. «Cada cop estem més arraconats, el turisme utilitza espais on fa 30 anys que deixem les arnes, si una abella pica a un nen ja hem perdut l’assentament».

 

Preus a l’alça

L’aspecte més positiu és l’augment de preus de la mel, «s’han doblat en els últims 10 anys», assegura Casanova. «La demanda és molt superior a l’oferta, els compradors de mel de qualitat mantenen una posició molt agressiva». Ara bé, la raó de fons és el progressiu reducció de la població mundial d’abelles, «que posa en risc la subsistència mateixa del sector», sentencia Margalef.

Comentarios
Multimedia Diari