La meteorologia de la tardor malmet la producció de cítrics

El sector, ja molt tocat per campanyes anteriors, demana que es retiri per a sucs part de la producció afectada i evitar així que els preus s'enfonsin

19 mayo 2017 23:55 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nou cop sobre el ja tocat sector dels cítrics de les Terres de l’Ebre.  La meteorologia d’aquesta tardor ha afectat molt negativament  la qualitat de la producció de clementina, en el punt àlgid de la seva recol·lecció. Després d’uns mesos d’octubre i novembre molt calorosos que van fer madurar molt la fruita, va arribar un temporal de pluges molt intens al qual va seguir un de vent, que va fer baixar la humitat de forma molt brusca. Tot plegat, segons detalla el representant del sector dels cítrics a Unió de Pagesos, Carlos Roig, ha malmès les clementines. «La pell s’ha assecat i als pocs dies de ser recol·lectades, les mandarines es veuen deshidratades, fet que fa molt difícil col·locar-les al mercat», comenta al Diari. Aquesta combinació meteorològica no es donava, segons Unió de Pagesos, almenys des de l’any 1984 i suposa una de les majors sacsejades al sector dels darrers anys.
Tot just aquests dies s’estan començant a fer els peritatges de les afectacions, però el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, va comentar ahir que poden arribar al 60 per cent de la producció dels cítrics, ja que la clementina és la principal varietat que es produeix al territori, amb un s 120 milions de quilos anuals.
Ahir mateix va tenir lloc una reunió entre la Generalitat i el sector citrícola per avaluar els danys i buscar solucions. Segons detalla Roig, hi ha dos aspectes a tenir en compte: com queden els pagesos i com queden els magatzems i cooperatives, amb producció acumulada sense pràcticament sortida al mercat.
Pel que fa als pagesos, «el problema és que n’hi ha molts que no tenien assegurada la collita o, si la tenien, no tenien aquest condicionant cobert», comenta Roig. Pel que fa a les cooperatives i entitats comercialitzadores, es troben ara amb una acumulació d’oferta que pot enfonsar encara més els preus.
En aquest sentit, una de les demandes fetes per laFederació de Cooperatives de Catalunya al Departament d’Agricultura ahir era la retirada de part de la producció per destinar-la a sucs.
Petició al Ministeri
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries e la Generalitat, Domènec Vila, va fer ahir mateix la petició a la Direcció General de Mercats del Ministeri d’Agricultura per tal que s’activin les mesures de crisi per a la transformació en sucs de les mandarines;unes mesures previstes per la UE arran del veto rus a les fruites i altres productes agroalimentaris. Concretament, s’ha sol·licitat autoritzar la retirada de 8.000 tones de mandarines per a transformació amb pagament en espècie, que podrien transformar-se en sucs a indústries de Catalunya. «Si hi ha menys oferta al mercat podem evitar que els preus s’enfonsin», comentà Vila al Diari.
Cas Agrofruit
A tot plegat cal afegir el neguit d’una part important dels pagesos citricultors ebrencs arran de la situació que travessa la principal empresa exportadora, Agrofruit, amb una investigació judicial oberta (que va suposar la detenció de l’exgerent i diversos directius) per la gestió interna i inmersa en un concurs de creditors.

Comentarios
Multimedia Diari