La meteorologia retarda la campanya de producció de musclos al Delta

La marca de qualitat 'Marisc del Delta de l'Ebre' ha incrementat un 40 per cent les vendes en el darrer any

Maribel Millan

Whatsapp
Muscleres de producció de musclos a la badia dels Alfacs, al Montsià.  Foto: Joan Revillas

Muscleres de producció de musclos a la badia dels Alfacs, al Montsià. Foto: Joan Revillas

Tot i que alguna musclera ha començat ja a comercialitzar els primers musclos del Delta per aquesta Setmana Santa, el gruix de la campanya d’enguany va en retard arran de la meteorologia adversa de l’hivern i el principi de primavera.

Les baixes temperatures i els temporals han frenat el creixement dels musclos a les badies dels Alfacs i el Fangar, que tot just ara comencen a desenvolupar-se de forma òptima, amb la pujada dels termòmetres dels darrers dies, segons detalla al Diari el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), Gerardo Bonet. Així, el gruix de la campanya es preveu per a finals d’abril o principis de maig, amb vora un mes de retard.

S’espera que també ara pugui tenir efectes positius la crescuda prolongada del riu Ebre, amb una major aportació d’aigua dolça i nutrients, especialment a la badia dels Alfacs.

Aquesta aportació d’aigua dolça del riu Ebre i la xarxa de reg del Delta, juntament amb la renovació de les aigües marines i unes temperatures temperades però no excessives ajuden al desenvolupament del musclo a les muscleres on creix i on s’alimenta de fitoplàncton.

El referent del 2013

«Ara el musclo està creixement ràpid i enguany confiem amb una nova molt bona campanya», assegura al Diari el veterà productor Agustí Bertomeu.

FEPROMODEL preveu enguany una producció d’entre 3,5 i 4 milions de quilos de musclos, similar a la dels anys anteriors.

La qualitat es preveu bona, en espera dels efectes que finalment pugui tenir la crescuda del riu. I és que encara està molt present a la memòria dels productors la campanya de l’any 2013, en la qual l’enorme cabal que va portar l’Ebre durant el primer semestre de l’any va comportar una qualitat del musclo mai vista en les dècades de producció al Delta, tot i que els efectes positius «es van concentrar només a la badia dels Alfacs i el Fangar en va quedar al marge», segons detalla Bonet.

Del global de la producció, l’any passat es van comercialitzar sota la marca de qualitat ‘Marisc del Delta de l’Ebre’ un total de 200.000 quilos de musclos, el que suposa un augment del 40%.

La Federació de Productors treballa per mantenir també enguany aquest creixement del 40%, especialment en el mercat català. Es tracta d’un producte de més qualitat, amb uns estàndards acordats per FEPROMODEL, que també té un preu més elevat al mercat.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También