La millora de l’Hospital Verge de la Cinta, encara en avantprojecte

Les obres per construir un ascensor que el connecti amb la ciutat i un aparcament ja haurien d’haver començat

14 abril 2019 14:36 | Actualizado a 27 abril 2019 11:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La millora de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que incloïa un nou pàrquing i un ascensor que el connectaria amb el centre de la ciutat, encara està en avantprojecte, malgrat que els treballs havien de començar a finals del 2018. L’accessibilitat a l’hospital, situat dalt d’un turó, i la millora de l’aparcament han estat dos dels cavalls de batalla dels últims anys dels veïns i del sindicat CATAC i motiu de llargues reivindicacions.

El representant veïnal al Consell Territorial de Salut ebrenc, Josep Baubí, ha denunciat la desconeixença en relació amb la inversió de Salut a l’hospital tortosí per a aquest 2019. «Hem de recordar que els pressupostos són prorrogats. No tenir els pressupostos aprovats, comporta que no tinguem més diners, com així volia el Departament i el Govern per a Salut. Però això no vol dir que no s’abordin millores o inversions que siguin necessàries per a l’Hospital Verge de la Cinta», explica la directora dels Serveis Territorials de Salut  a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà. «Elaborarem un pla d’inversió important però anem treballant en aspectes importants com l’aparcament, actualment se n’està redactant l’avantprojecte, així com la reserva d’espai assistencial que permetria treure temes ambulatoris i es podria reordenar l’hospital». 
La directora sosté que aviat es licitarà la construcció de l’edifici oncològic del qual actualment s’està redactant el projecte. «També tenim en ment l’ampliació d’urgències de l’Hospital Verge de la Cinta que aportaran una millora important a l’usuari».

Com ja ha denunciat el Diari, les Terres de l’Ebre pateixen manca d’especialistes (pediatres, otorinolaringòlegs, dermatòlegs, uròlegs i digestòlegs) i per ara no hi ha hagut evidents millores. Davant d’això, la directora de Salut considera que «hem de ser conscients que hem de fer atractiu el territori amb ofertes laborals que retinguin talent i facin atractiu venir a treballar a les Terres de l’Ebre».

Així, des de la Comissió d’Entitat Proveïdores (CEP) s’ha elaborat un document de consens amb tots els proveïdors per consensuar accions per captar i retenir talent al territori i identificar les places estructurals pendents de cobrir. 

«En aquest moment estem demanant informació sobre previsió de jubilacions als proveïdors», detalla Lleixà. «Cal assenyalar que hem de crear sinergies per tal que els professionals que vinguin a treballar al territori puguin fer xarxa dins de les seves empreses i puguin també col·laborar amb la xarxa de salut pública i amb professionals de fora», determina la directora.

Trasllats d’especialitats
Les especialitats d’anestèsia, clínica del dolor, oftalmologia i digestiu es troben des del 18 de març  a Tortosa traslladades al CAP Roquetes. 
Lleixà explica que aquesta provisionalitat ve donada per la futura construcció de l’edifici administratiu previ a les urgències de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Actualment hi ha el projecte encarregat per part de l’ICS, d’aquest edifici administratiu. «La provisionalitat dependrà de la disposició de diners i dels terminis de licitació i execució d’obres. Ara mateix no podem concretar una data», detalla la directora.

Per una altra banda, un altre dels fronts oberts al territori ebrenc en qüestió de salut és l’Hospital de Móra d’Ebre, que encarà està pendent de la creació de l’empresa pública que l’ha de gestionar. La concessió de Gechosa va concloure l’abril del 2018.

Situació a Móra d’Ebre
Segons assegura la directora Mar Lleixà, des del CatSalut s’està treballant en la creació d’aquesta empresa. «Ara bé, hem de tenir en compte que encara l’Hospital de Móra d’Ebre depèn de Gechosa. El procés anirà en paral·lel amb accions que s’han de realitzar amb l’Hospital Sant Joan de Reus», explica.

«Més que crear l’empresa, que és necessària també hem de tenir en compte que s’estan fent reunions per avançar en inversions i equipaments previstos com el projecte de canonades, la cafeteria o el projecte de quiròfans», conclou.

Heliport

Actualment una de les quatre bases del Sistema d’Emergències Mèdiques amb helicòpter medicalitzat codi H04 està situada al parc de bombers de Móra d’Ebre. Segons informa la directora de Salut, Mar Lleixà, aquesta helisuperfície està catalogada com a eventual i no compleix la normativa vigent, per tant, «és necessària la remodelació o construcció d’un heliport que s’ajusti a la normativa i puga complir amb totes les necessitats de vols diürns i nocturns per garantir la seguretat de les operacions». El SEM està realitzant un estudi per a la millora d’ús dels seus recursos estratègics. «I aquest estudi, encara en procés d’elaboració, no aconsella el canvi d’ubicació de l’H04 de Móra d’Ebre a l’Hospital de Tortosa».
 

Comentarios
Multimedia Diari