La ministra Tejerina nega un transvasament a Catalunya

Assegura al Senat que el projecte de l'acord de Rialb requereix d'una nova autorització que encara no s'ha donat

19 mayo 2017 15:45 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La polèmica per un possible transvasament a Catalunya ha arribat aquest dimarts al Senat. La ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va assegurar que el pla de gestió de la conca fluvial de Catalunya (per al període 2016-2021) no inclou cap transvasament entre conques ni tampoc el pot incloure perquè la legislació no ho permet. El pla va ser aprovat recentment pel Consell Nacional de l’Aigua amb els vot contrari de l’Aragó, que recela que la Generalitat vulgui impulsar un transvasament des de la conca de l’Ebre cap a l’àrea de Barcelona. Un recel que també ha expressat la Plataforma en Defensa de l’Ebre arran de projecte de l’acord de Rialb, que preveu l’abastament amb aigua del riu Segre (a través del canal de regadiu Segarra-Garrigues) de 31 poblacions de la Segarra, l’Anoia i la Conca de Barberà, quatre de les quals estan fora de la conca de l’Ebre.

La ministra va detallar que el document recull un dèficit estructural d’aigua del sistema Ter-Llobregat, però que com a mesures per a pal·liar-lo no esmenta cap transvasament des de la conca de l’Ebre. Així, recull «reduccions de consum i recursos no convencionals, invocant al Pla Hidrològic Nacional per a qualsevol altra via de solució».

La ministra va insistir en què aquest dèficit del Ter-Llobregat no té «res a veure» amb el projecte de l’acord de Rialb. El projecte arrenca l’any 2008 i al 2010 es va tramitar una autorització temporal de subministrament per aquests municipis, «que va ser informada favorablement pel govern de l’Aragó i firmada per la llavors ministra de Medi Ambient socialista».

Des de llavors, detalla Tejerina, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no ha realitzat cap altra tramitació i rebut cap nou projecte. En el cas que es presentés un nou projecte per a fer efectiva la transferència de recursos hídrics autoritzada temporalment l’any 2010, «seria necessari revisar l’expedient, instruir-lo i resoldre’l conforme a la Llei d’Aigües, amb els informes preceptius», afirma la ministra.

Comentarios
Multimedia Diari