La multinacional Kronospan inverteix 200 milions d'euros i crea 185 llocs de treball a Tortosa

Construirà una planta de producció de taulers de fusta al polígon Catalunya Sud

07 octubre 2021 09:45 | Actualizado a 08 octubre 2021 05:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Kronospan, empresa líder mundial en la fabricació i distribució de taulers de fusta, invertirà més de 200 milions d’euros en una nova planta al polígon Catalunya Sud de Tortosa. L’empresa, amb més de 40 factories distribuïdes arreu del món, crearà 185 llocs de treball directes de primer moment a les Terres de l’Ebre, i uns 1.500 d’indirectes lligats a empreses auxiliars que requerirà al seu entorn. El director general de l’empresa a Espanya, Javier Macicior, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, van presentar ahir la inversió. 
Els treballs previs de desbrossament han començat ja en uns terrenys de 25,6 hectàrees del polígon Catalunya Sud, on es preveu construir una nau de 90.000 metres quadrats. Segons Macicior, la previsió és que la planta pugui començar a treballar a finals del proper 2022.
Avui mateix el ple de Tortosa té previst aprovar una modificació del planejament urbanístic per poder  posar a disposició de l’empresa tots els terrenys que necessiten per fer viable la implantació.
L’activitat de Kronospan es basa en l’economia circular i el residu zero, amb la construcció de taulers aglomerats per a la indústria del moble, a partir de restes de fusta. Segons va explicar a Tortosa el seu director general a Espanya, l’empresa confia que es creï «un clúster» del moble al seu entorn, «per ser més competitius». 
També es preveu que atregui, com ha passat amb les dues fàbriques que ja té a Burgos, empreses de manteniment extern, serveis o transport (compten amb un moviment de 400 camions en rotació diaris). En aquest sentit, Mecicior va destacar la situació estratègica de Tortosa, «per a l’accés al mercat català, de llevant, l’Aragó i fins i tot el sud de França», i també per la presència de matèria prima a la zona. 
L’empresa portava uns tres anys negociant per implantar-se a Catalunya i des de fa un any es treballava amb l’Ajuntament de Tortosa i la Generalitat per situar-se al polígon Catalunya Sud. 
Durant la presentació, Meritxell Roigé va detallar com ha estat possible aquesta «important inversió per a la ciutat i per al territori». Segons remarcà, «la prioritat del govern de Tortosa durant aquest mandat és la de propiciar la creació d’ocupació». A més, assenyalà que, per la tipologia d’activitat de Kronospan, es podran generar  llocs de treball de perfil molt qualificat, amb la qual cosa s’afegirà encara més un valor afegit al teixit productiu de Tortosa. «Juntament amb l’arribada de Florette, fa uns mesos, suposa un pas important per crear més llocs de treball, retenir talent i captar-ne de fora, i tenir oportunitats i futur», va dir. 
 El fet que l’activitat industrial de Kronospan es basi en l’economia circular i el reciclatge de matèria primera, «son compartits per Tortosa com a ciutat verda que treballa pels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030», afirmà l’alcaldessa.

La  major  inversió estrangera a l'Ebre

Per la seva banda, el conseller Roger Torrent remarcà que «la de Kronospan serà la major inversió estrangera registrada fins ara a les Terres de l’Ebre», tot afegint que «és un projecte cent per cent sostenible i que s’inscriu plenament en el concepte de l’economia circular».
El titular del Departament d’Empresa i Treball destacà que la notícia d’aquesta inversió «exemplifica allò que busquem fer des del Govern, atraure inversions per reindustrialitzar el país amb projectes de futur que aporten valor afegit, amb efecte arrossegador i que estiren d’altres sectors productius».
El Departament s’ha compromès a destinar 5 milions d’euros per al conjunt de les inversions a realitzar en els diferents exercicis i ha ajudat a l’empresa en la cerca d’emplaçaments, així com en les diferents gestions amb altres administracions, tant en l’àmbit administratiu com per a completar el seu model de negoci amb la cadena de subministrament. Així mateix, s’ha compromès a facilitar la formació laboral adient per garantir el bon desenvolupament del projecte, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Ampliar el polígon

Amb la venda dels terrenys necessaris per la implantació per part de l’Incasòl, el polígon Catalunya Sud esgota el sòl disponible. En aquest sentit, l’alcaldessa de Tortosa ja ha demanat a la Generalitat, en concret al vicepresident i titular de Territori, Jordi Puigneró, posar-se a treballar ja per ampliar el polígon i d’aquesta manera poder donar cabuda a tota la indústria auxiliar que es preveu que generi Kronospan.

Satisfacció de l’AECE

L’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), com a patronal del territori, ha manifestat que l’arribada de Kronospan és «una gran notícia empresarial» per aconseguir la reindustrialització de la regió. L’entitat ha agraït especialment la gestió de l’exdirectora general d’Indústria i actual secretària d’Economia, la tortosina Matilde Villarroya, per fer possible aquesta important inversió.

Fabricant de taulers aglomerats per a la indústria del moble 

Kronospan és una multinacional austríaca d’origen familiar, creada l’any 1897, dedicada a la fabricació i distribució de panells de fusta. Actualment és l’empresa més gran del sector a nivell mundial.  Compta amb una plantilla de més de 14.500 treballadors i més d’una quarantena de fàbriques a tot el món.L’empresa aplica a totes les seves fàbriques les més avançades tècniques de prevenció ambiental, «complint estrictament amb el que imposa la Comissió Europea» en aquest àmbit.
Segons destaquen des de la Generalitat, l’empresa es caracteritza també per prioritzar una ocupació estable i de qualitat vinculada al territori on s’estableix. En aquest sentit, a les dues fàbriques que té en funcionament a la província de Burgos, la taxa de temporalitat és només del 3 per cent, quan a l’Estat espanyol supera el 24 per cent. I per cada lloc de treball directe en l’entorn de les seves fàbriques, se’n creen altres 10 d’indirectes. Així mateix, al voltant d’un 50% de les seves inversions les realitza amb proveïdors locals.

 

Comentarios
Multimedia Diari