La navegació pel riu Ebre creix i es consolida com a actiu turístic

Arrenca una nova campanya en la que s´inspeccionaran les barques a Tortosa per evitar l´expansió del caragol poma riu amunt

19 mayo 2017 15:41 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La navegació fluvial per l’Ebre és un actiu a l’alça que es vol potenciar encara més des de les administracions i les empreses turístiques del territori. L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) inicia aquest Dijous Sant la campanya anual de navegabilitat pel tram final del riu. L’Idece s’encarrega de mantenir el canal navegable en el tram comprès entre Amposta i Ascó, així com l’accés als embarcadors fluvials. Amb tot, amb l’arribada del bon temps ja fa dies que les piragües i els llaguts turístics han començat a navegar el tram final de l’Ebre.

La principal novetat d’aquesta campanya, segons detalla al Diari el director de l’Idece, Joan Martín Masdéu, és la inspecció que hauran de passar obligatòriament les embarcacions que vulguin navegar en sentit nord i superar el pont de l’Estat de Tortosa i especialment la resclosa de l’assut de Xerta. I és que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) requereix que se certifiqui que les bases de les barques estan netes de caragol poma, per tal que la plaga no s’expandeixi riu amunt (ara es troba al Delta i en alguns punts de la riba de l’Ebre aigües avall de Tortosa). Així, l’empresa que s’encarrega dels treballs de manteniment de la via navegable serà també l’encarregada de fer les inspeccions de les barques i d’emetre un certificat, que s’haurà de mostrar per poder passar per la resclosa de l’assut. «S’haurà de comprovar que no portin enganxat al casc de l’embarcació ni caragols adults ni postes (ous de color rosa)», detalla Martín al Diari. La inspecció es farà a l’embarcador antic del club de Rem de Tortosa i s’ha de trucar al telèfon 673102097 per sol·licitar-la.

Per mantenir la via navegable cal també fer neteja de la proliferació de macròfits (plantes aquàtiques) que creixen a l’Ebre amb l’arribada de la calor. «Encara que no és la nostra responsabilitat, els ajuntaments també ens encarreguen cada any la neteja de les façanes fluvials durant l’estiu, per poder-hi dur a terme activitats aquàtiques i festives», detalla el director de l’Idece. En aquest sentit, des de l’organisme de la Generalitat s’elaborarà enguany un calendari per tal de poder fer front a aquestes tasques de forma més eficient i ordenada. La neteja es fa amb una màquina talla-algues que l’empresa adjudicatària va adquirir i que va funcionar molt bé durant la passada campanya, segons detallen des de l’Idece.

La campanya de navegabilitat arrenca per Setmana Santa i es tanca per Tots Sants. Durant l’any passat, un total de 37.419 persones van navegar el tram final del riu, davant de les 31.800 de l’any anterior, segons les dades de l’Idece. L’ús de piragües o caiacs per recórrer els trams més bells del riu a les comarques del Montsià, el Baix Ebre i laRibera d’Ebre va créixer un 12 per cent, una tendència a l’alça que es preveu també per aquest 2017. «Cada vegada els pobles riberencs viuen més de cara al riu, amb la navegació com un actiu que cal potenciar», afirma Joan Martín.

Comentarios
Multimedia Diari