La pedra malmet vinya i fruita a Bot, Horta de Sant Joan i Móra d’Ebre

El municipi més afectat va ser Bot, on es van registrar danys en unes 188 hectàrees, majoritàriament dedicades al conreu de la vinya

16 mayo 2018 10:50 | Actualizado a 18 mayo 2018 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La meteorologia d’aquesta primavera torna a afectar el camp ebrenc. Si a principis de mes una gelada causava danys a vinyes de la Terra Alta, el cap de setmana  passat van  ser les pedregades les que van malmetre camps de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Segons ha confirmat el Departament d’Agricultura, les principals afectacions es van donar en unes 291 hectàrees dels termes municipals de Bot, Horta de Sant Joan i Móra d’Ebre. 

El municipi més perjudicat va ser el de Bot,  en unes 188 hectàrees de conreu, 103 de les quals vinya, 33 d’olivera, i 52 d’ametllers. Així, segons dades de la Generalitat, s’han observat danys que van des del 5% al 90% de la vegetació amb impactes de pedra. En les parcel·les de vinya afectades, els impactes de la calamarsa han produït trencaments de raïm o part d’aquests, de forma molt variable, observant parcel·les sense pèrdua de collita i d’altres amb pèrdues que van del 5 al 45% de raïms trencats.També caldrà esperar l’evolució del raïm colpejat que no s’ha trencat, ja que alguns d’aquests podrien acabar assecant-se. Pel que fa a les oliveres i els ametllers, els danys són menors: fulles caigudes, impactes en branques més joves i en olivera, una mica de mostra a terra.

L’estimació de superfície afectada a Horta de Sant Joan és d’unes 26 hectàrees, sent la zona afectada d’aquest terme municipal la dels Plans d’Arenys, on la intensitat de la pedregada no va ser tan important com a Bot, però sí que va produir danys, principalment al cirerer. Així, s’observen impactes en un 70 per cent de la cirera, en un total d’unes sis  hectàrees de terrenys.  Pel que fa a la vinya, no ha afectat al raïm, però sí els sarments, amb presència d’algun cop que podria fer que en aquelles vinyes que s’estan formant es pugui trencar el brot pel punt de l’impacte, quan aquestes s’hagin de doblegar per a formar el cordó del cep. En aquesta zona hi ha unes 20 hectàrees de vinya, segons es detalla des de la Generalitat. 

Pel que fa a la calamarsada registrada a la Ribera d’Ebre, aquesta va afectar bàsicament el terme municipal de Móra d’Ebre. Els conreus afectats són, principalment, presseguer (40%), nectariner (29%), albercoquer (20%), vinya (8%) i cirerers (3%), si bé val a dir que en albercoquer i cirerer ja s’havia iniciat la recol·lecció. L’àrea total afectada amb més o menys intensitat en aquest terme està al voltant d’almenys 77,5 hectàrees. El grau d’afectació se situa pràcticament al 100% dels fruits en la totalitat de superfície d’albercoquer i cirera. 
En el cas de l’albercoquer la majoria fruits presenten més de 6 impactes de pedra. Amb tot, el presseguer i la nectarina són els conreus amb més superfície afectada. La vinya apareix escapçada amb pèrdua de massa foliar i raïms afectats. Amb tot, hi ha com a molt un 30% de pèrdua de collita. 

Pel que fa a la zona de Lleida, la calamarsada del dissabte passat va causar danys importants en unes 10.000 hectàrees a la comarca de la Noguera.  Els municipis estudien demanar la declaració de zona catastròfica. Així ho ha explicat l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, després de la reunió mantinguda a Gerb entre els alcaldes de les poblacions més afectades amb representants del Departament d’Agricultura. 

Comentarios
Multimedia Diari