La pedregada malmet 2.500 hectàrees d’arròs

La varietat més afectada és la bomba, i algunes parcel·les tenen danys del 100%, de forma que ja no se segaran

06 septiembre 2018 16:07 | Actualizado a 10 septiembre 2018 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tempesta i pedregada que va caure dimecres a la tarda al Montsià ha afectat 2.500 hectàrees d’arròs i ha malmès una mitjana del 40% del conreu, just quan els arrossaires estaven a punt d’iniciar la sega. 

Algunes parcel·les d’arròs fins i tot han tingut una afectació del 100%, de forma que ja no se segaran. 
La zona de conreu afectada per les tempesta va des del Poble Nou del Delta (Amposta), zona de l’Angles, entre camí del pas i carretera del Poble Nou, fins a Sant Carles de la Ràpita. 

Les varietats més perjudicades són Bomba i Sirio, en les quals es preveuen pèrdues del 90% i en algunes parcel·les ja no s’arribarà a collir. De fet, algunes parcel·les a la zona del terme de Sant Jaume d’Enveja ja havien començat la seua sega.

Altres varietats més resistents, com Jsendra i Montsianell, han resistit millor la virulència de la tempesta, però així i tot tindran pèrdues de fins al 30% - 40%, segons comunica la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

L’afectació més gran de la dècada 

Feia una dècada que no tenia lloc un episodi de pedra que hagués afectat tant la collita de l’arròs al Delta, just quan s’estava a punt d’iniciar la sega.

Marcel Matamoros, responsable d’arròs de la federació, argumenta que «la pedregada s’ha produït quan tot just començàvem a segar les varietats més primerenques i a punt d’iniciar el fort de la recol·lecció la setmana vinent. Ara cal que s’iniciïn els tràmits per a l’avaluació dels danys i es faci un peritatge ràpid perquè les parcel·les afectades puguin collir al més aviat possible».

«Tot i que els danys han estat de diferent intensitat, segons varietat i grau de maduració de l’arròs, en el cas dels camps de la varietat bomba, que estava a punt de segar-se, la malmesa pot arribar al 100% i, per tant, aquests camps ja no es podran segar», explica al Diari Rafel Verdiell, coordinador de sectors vegetals de la permanent nacional de la Unió de Pagesos. 

«Al terme de Sant Carles de la Ràpita va ser molt greu, després es van quedar molta estona els camps completament blancs. Feia molts anys que no ens trobàvem amb això», apunta Verdiell. 

La pedregada del passat dimecres per la tarda va afectar vora 2.500 hectàrees de la zona entre PobleNou, camí del Pas i Sant Carles de la Ràpita

També Alberto Castelló, des D’ASAJA, recorda que «una afectació tan gran feia temps que no passava. Recordo que una pedregada cap a l’any 2000 va fer molt de mal. Aquella encara va ser més grossa. Es va perdre un 40% de tot el Delta».

La varietat Bomba és la més afectada, segons explica Castelló, perquè és més alta i ja estava més seca. «Estava a punt de segar i només de pegar-li un copet ja es trencava», concreta. 

Castelló comenta que no tenen constància que a l’hemidelta esquerra caigués pedra. «Sí va caure aigua, però si no cau massa, encara es pot salvar», afirma. «Ara el que estem fent és anat parcel·la per parcel·la per veure els danys. L’agroassegurança ho abonarà si està afectada més del 10% i nosaltres volem ajudar els nostres afiliats».

Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que faci una valoració ràpida i acurada dels danys per tal que la pagesia afectada pugui ser indemnitzada de manera justa i pugui comptabilitzar les pèrdues a l’hora de  demanar una reducció del mòduls de l’IRPF per adversitats climàtiques.

Comentarios
Multimedia Diari