La persistent sequera pot reduir la producció de raïm a la DO Terra Alta

Els viticultors que poden compensen l´absència d´aigua amb l´ús del reg de suport tot i les avaries queha patit el sistema

19 mayo 2017 18:41 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Creix la preocupació entre els viticultors de la DO Terra Alta pels efectes adversos de la persistent sequera poques setmanes abans d’iniciar la verema d’enguany. Un hivern poc plujós, una primavera seca i les altes temperatures d’estiu han col·locat la planta en una situació d’elevat estrès hídric que pot repercutir en una menor collita.

El president de la DO i viticultor bateà, Joan Arrufí, així ho vaticina. «Patim un any de sequera important i la situació no és la idònia. Esperem una baixada de producció però a la vegada una millora de qualitat», assenyala.

Les finques més sensibles a la sequera són les que no disposen de reg de suport –la majoria vinyes velles–, finques on hi ha plantades varietats foranies com les franceses chardonnay i viognier i, en menor mesura, altres varietats com el cabernet, sirà i el macabeu. Pel que a les garnatxes, que són varietats autòctones de la Terra Alta, el creixement de la planta ha estat correcte però la formació dels grans de raïm ha estat una mica inferior en relació a una campanya normal.

«Allà on no hi ha reg de suport, el problema de la sequera pot provocar en algunes varietats que el raïm no acabi de madurar bé... però encara hem d’esperar», precisa Arrufí.

Viticultors com Francesc Ferré, del celler Frisach de Corbera d’Ebre, vaticinen una baixada de producció d’un 15 per cent, aproximadament. En anys de sequera com enguany, exposa, és clau l’ús del reg de suport, que tots els viticultors que poden n’estan fent ús ara mateix.

«Ens trobem en un moment clau de la campanya, la planta ha finalitzat el creixement vegetatiu i ara el raïm començarà a verolar –madurar– i canvia de color», justifica Ferré. «I si no hi ha prou aigua, ens quedarem curts», ratifica el president del consell regulador.

El procés de canvi de color del raïm culmina a mitjan agost i a finals d’agost comença la verema d’algunes varietats. Enguany, a causa de la sequera, es podria avançar uns dies.

L’alcalde de Batea i viticultor, Joaquim Paladella, expressa el mateix sentiment de preocupació. «Fa molt de temps que no plou, i si no hi ha aigua, les vinyes pateixen molt», afirma. Batea, el principal municipi productor de raïm i vi a la DO Terra Alta, disposa de reg de suport, però no a tot el terme municipal.

Reg amb avaries

A més, a la sequera s’hi ha afegit enguany el funcionament inestable del regadiu, amb avaries, per exemple a la bassa de reg de Batea, que han trastocat la planificació dels viticultors. «Ara es torna a regar, però hi ha pagesos que es queixen que no els arriba l’aigua», explica Paladella. El president de la DO confirma que els «imprevistos» en l’ús del regadiu han generat una preocupació afegida.

L’enòleg de Vilalba, Joan Bada, confirma aquesta situació però afegeix que l’estrès hídric pot beneficiar la qualitat del raïm, com també espera Arrufí.

Comentarios
Multimedia Diari