La pesca d’encerclament de la Cala, en crisi

Quatre barques de la llum de l'Ametlla de Mar s’acullen als ajuts de la Unió Europea per desmantellar els seus vaixells per la situació límit que viu el sector, que des de fa sis anys reclama un estudi per analitzar la disminució de peix blau

27 diciembre 2017 10:20 | Actualizado a 31 diciembre 2017 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quatre barques d’encerclament del port de l’Ametlla de Mar es desmantellaran i ja no sortiran a pescar el 2018. Juntament amb dos més del Port de Tarragona, aquesta disminució representa un 33% de la flota d’encerclament, que passarà de tenir 18 embarcacions a tenir-ne 12.
La pesca d’encerclament, o pesca de la llum, com se la coneix col·loquialment (per pescar de nit) captura peix blau, principalment seitó i sardina. El president de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull, explica que des de fa uns sis anys el sector va malament. 

«Cada cop està sent més complicat, es pesca menys i cada vegada es fan menys diners. Hem sigut la zona més important de tot el Mediterrani de peix blau i des de fa uns anys que alguna cosa passa al golf de Sant Jordi», explica.

Brull insisteix que des de fa sis anys el sector reclama a les administracions l’elaboració d’uns estudis que analitzen aquesta desaparició del peix blau a la zona. 

«Hem tingut moltes reunions i informes de captures, i els hem enviat tot, però no ens han fet cas. La resposta sempre ha sigut que no hi havia diners. Ara en l’últim any l’Administració ha millorat, però tenim por que ja siga massa tard. Si fa 6 anys haguéssim tingut l’Administració d’ara potser sabríem alguna cosa o tindríem esperances d’una remuntada». 

La Confraria espera que, almenys, aquest estudi s’acabe portant a terme. Perquè «el cert és que ens hem mort i no sabem de què».

Així les coses, quatre de les sis barques caleres han rebut l’autorització que els permetrà acollir-se als ajuts de la Unió Europea per desmantellar les seues embarcacions. En els últims anys no hi havia hagut ajudes per desarmar barques però enguany sí que ha sigut possible i això ha animat els pescadors a prendre la decisió.

Manca d’ingressos
La notícia del desmantellament, per descomptat, ha afectat durament el sector. «Per a nosaltres aquesta és una gran pèrdua. Quedaran només dos barques per al que és un poble pescador de molta tradició. Això ha entristit molt a la gent», explica Brull. «Precisament perquè el sector de la llum aquí havia sigut una zona històrica, amb peixos de màxima qualitat, aquesta és una notícia encara més trista. Veure que es mori així fa molta pena», comenta.

El patró detalla que els baixos ingressos han obligat aquests pescadors a prendre la decisió de desmantellar les embarcacions. «Amb ingressos ridículs no et pots mantenir. Hi ha hagut barques d’encerclament que els últims anys la mitjana de 10 mesos era de 4.000 euros màxim. És gent jove, no gent gran que es jubila... Al final pot més l’economia que el sentiment i he vist persones portant la carta plorant. No han pogut aguantar més». 

Repercussió en altres sectors
La temor dels pescadors d’encerclament és que la caiguda d’aquest sector repercutisca en les altres pesqueres que van a continuació. 
«El peix blau és el primer peix de la cadena tròfica. De forma que si no s’analitza què ha passat perquè n’hi haja tan poc pot succeir que ara queden afectats altres pesquers, com ara els d’arrossegament», afirma el president de la confraria.

Comentarios
Multimedia Diari