La piraguada de la PDE, sense acompanyament a motor pel poc cabal del riu

Un centenar de persones hi participen, però per primer cop sense l’acompanyament d’embarcacions

18 junio 2017 17:46 | Actualizado a 09 noviembre 2017 10:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany, per primera vegada en la seua història, la piraguada organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre s’ha hagut de fer sense l’acompanyament d’embarcacions a motor, a causa del baixíssim cabal del riu. L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre recomana que les embarcacions a motor no naveguen pel poc cabal, i ahir l’Ebre per Tortosa baixava a només 99 metres cúbics per segon.

Tot i això, un centenar de persones van participar en la XVII Piraguada organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre. El punt de partida va ser Xerta, amb una aturada a Aldover per acabar a Tortosa, a l’hora de dinar, on van realitzar una musclada popular.  

Tot i la intensa calor d’ahir, els participants comentaven que navegant pel riu la sensació no era tan forta i que també feia una mica de vent.

En arribar totes les piragües, tres hores més tard de la sortida, els participants van desplegar dos grans pancartes enmig del riu on es llegia ‘L’Ebre sense cabals és la mort del Delta’ i ‘Salvem lo Delta’. Enguany, a més, va realitzar-se un altre acte simòlic, i diversos voluntaris van  llençar arena del Delta de l’Ebre al riu per recordar que necessita molts més sediments. 

«Hem realitzat aquesta piraguada per reclamar més sediments per al delta. Molts sediments no poden arribar al tram final perquè es queden riu amunt», va explicar Mireia Palos, coordinadora de la piraguada. «Precisament un dels objectius de la piraguada és que els participants puguen veure en directe durant tot el trajecte el poc cabal del riu, del qual s’aprecia el llit i les pedres. Que la gent siga conscient del que passa».

Palos va detallar justament l’impacte del fet que cap embarcació a motor pogués acompanyar-los pel poc cabal en la celebració de la piraguada.

El portaveu de la Plafatorma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomàs, va explicar així mateix que una representació de la plataforma participarà a Saragossa en una protesta el proper 25 de juny  contra la construcció de l’embassament de Biscarrués.

«El pla hidrològic de l’Ebre està denunciat al Tribunal Suprem i a la Comissió Europea i entenem que s’ha de revisar. Hauria d’haver una moratòria de totes les obres de regadius i tot el que tingui a veure amb detraccions o modificacions dels cabals dels rius», va detallar. «Ahir es van concentrar a Osca i els aragonesos estan començant a mobilitzar-se. La lluita s’està estenent riu amunt, ja que també afectarà els pobles del Pirineu aragonès. Nosaltres anirem a lluitar com sempre hem fet». 

Comentarios
Multimedia Diari