Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La plaça Agustí Querol es reformarà amb el Pont de l'Estat

S'ampliarà la secció del pont per incloure la circulació de bicicletes i per millorar el pas de vianants i vehicles

M.Millan

Whatsapp
Foto: DT

Foto: DT

La millora integral del Pont de l’Estat sobre el riu Ebre, que l’Ajuntament de Tortosa durà a terme enguany, preveu també una reforma de la plaça Agustí Querol. El projecte d’aquesta actuació, presentat ahir, preveu ressaltar la singularitat del pont i millorar la seva accessibilitat, en tant que infraestructura urbana bàsica per als ciutadans de Tortosa.

Així, a nivell estructural, es preveu l’ampliació de l’amplada del pont en dos metres per cada banda, per tal d’habilitar diferents espais de circulació:el central per als vehicles, dos carrils bici i passos exclusius per a vianants als extrems. Els carrils bici estaran a la mateixa cota que la calçada per a vehicles, però separats d’aquesta en quedar fora de l’estructura dels arcs.

En una cota inferior se situa la passarel·la de vianants. El desnivell s’aprofitarà per utilitzar part del carril bici com a banc, amb seients puntuals que acabaran esdevenint grans miradors, a nord i a sud, sobre la ciutat i l’Ebre. L’ampliació del vial de vianants es planteja per mitjà de peces de formigó armat i prefabricat suportat per la nova prolongació soldada i suportada a les antigues mènsules.

L’objectiu és ordenar el pont atenent a una gradació de velocitats, per tal d’adequar-lo a la seva realitat actual, ja que ha passat de ser una carretera nacional en el passat a una via urbana avui, segons detalla l’arquitecte responsable del projecte, Xevi Bayona.

L’estructura del pont serà sotmesa a un rentat de cara i es recuperarà el color original. Així, el color de pintura metàl·lic actual serà substituït per un de més clar en el cas dels arcs i un de fosc a la base del pont. També s’instal·laran llums led per tal de realçar les línies dels tres arcs a la nit, reflectides a més sobre l’aigua del riu.

El projecte comporta canvis substancials en els actuals accessos al pont. A la part del barri de Ferreries es projecten dos accessos per a vianants, a banda i banda, amb escala de cargol. Al marge esquerre, l’actuació s’aprofita per reordenar la plaça Agustí Querol, amb una ampliació d’aquesta, una reubicació de la parada de bus i la reconversió de tot l’espai en un node de connexió entre l’accés al pont, al centre ciutat i al nucli antic, tot prioritzant els vianants.

L’actuació presenta certa complexitat perquè el pont serveix també de punt de pas de diversos serveis, com el gas natural, l’electricitat o l’aigua. Així per exemple, s’aprofitarà l’obra per desviar el gas natural per l’antic pont del ferrocarril, segons detallà la regidora d’Urbanisme, Meritxell Roigé. L’actuació comportarà també talls de trànsit al pont en moments puntuals.

Per a l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel, es tracta d’una actuació «ambiciosa però amb un pressupost ajustat», que permetrà «modernitzar la imatge actual del pont projectant-lo com una nova icona del paisatge de la ciutat».

El portaveu republicà Josep Felip Monclús (ERC dóna suport des de l’oposició al govern municipal de Convergència) va recordar per la seva banda que aquesta actuació figura al Pla d’Actuació Municipal, presentat recentment, i que l’obra permetrà una «important millora estètica, funcional i de seguretat al pont».

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También