La plantilla de l’Hospital de Móra d’Ebre s’alça contra ‘l’espoli’ de Reus

El comitè d’empresa deixa la cadira al consell de Gecohsa i anuncia noves mobilitzacions si no s’inverteix en el centre

12 diciembre 2018 17:12 | Actualizado a 15 diciembre 2018 20:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els treballadors de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre han dut a terme una tancada de 24 hores com a mesura de protesta pel «nou espoli al centre», arran del desviament previst de més de 3,5 milions d’euros dels seus fons de reserva cap a Reus, per pal·liar el dèficit de l’Hospital Sant Joan. Una mesura que es pot fer efectiva aquest mateix divendres i que se suma a la desinversió i les retallades que ha patit l’hospital morenc, que dona servei a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. 

Alcaldes i representants polítics de les tres comarques van donar suport ahir a les reivindicacions dels treballadors, els quals ja han anunciat que renuncien al seu lloc al consell d’administració de Gecohsa, societat que gestiona el centre i que depèn de l’Ajuntament de Reus. 
També anuncien noves mobilitzacions  si l’Institut Català de la Salut (Catsalut)  no concreta, el proper mes de gener, com serà la nova gestió pública prevista de l’Hospital de Móra d’Ebre. 

«Volem deixar de dependre d’una vegada de Reus i que es facin efectives les inversions que requereix l’hospital, després de trenta anys», apuntà el portaveu de comitè d’empresa, José M. Domínguez. 

Aquest no és el primer cop que s’empren els fons de reserva de l’Hospital de Móra per salvar el Sant Joan de Reus. Ja al 2016 es van emprar 4 milions d’euros, mentre que ara es preveu fer ús de 3,5, pràcticament tot el que quedava. 

Segons recorda l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, aquest fons de reserva, que va arribar als 8 milions d’euros, es va acumular amb l’esforç del centre i especialment dels seus professionals, «amb una desinversió en equipaments, el no cobrament de pagues per objectius (DPO) i la condonació de l’Import de Béns Immobles per part de l’Ajuntament de Móra d’Ebre durant 28 anys». 

La concessió de 30 anys de l’hospital va expirar el passat mes d’abril però des de llavors s’han anat fent pròrrogues que mantenen la gestió del centre en mans de Gecohsa, la darrera per uns 8 mesos més. 

Per als treballadors, la solució per al futur del centre sanitari és la concreció el més aviat possible de la nova empresa pública prevista pel Catsalut, i que es comencin a fet efectives les inversions pendents, que el comitè d’empresa valora en més de 2,3 milions d’euros. Cal renovar les sales de radiologia, dues de les quals tenen la mateixa antiguitat que l’hospital, 30 anys; o les lliteres de parts, entre moltes altres inversions que detallen els treballadors. «A l’Hospital de Móra podríem fer un museu arqueològic de la sanitat», ironitza Domínguez. 

Per a l’alcalde de Móra d’Ebre, que també preveu dimitir del consell d’administració de Gecohsa, hi ha un primer paquet d’inversió de 700.000 euros que s’hauria de dur a terme de forma urgent, i concretar un calendari per a la resta. Piñol es felicita que finalment el Catsalut ha confirmat que el centre es gestionarà per una empresa pública i des del territori, els termes de la qual es concretaran durant l’any que ve. 

Des del grup d’ERC a la Ribera d’Ebre s’ha demanat «celeritat» en la transició i que l’Ajuntament de Reus i les seves societats sanitàries no hi posen traves. Així, reclamen que no es faci «política de terra cremada mentre se’n van». «S’han de fer els manteniments i inversions previstes, sense precaritzar més les condicions laborals dels treballadors», ha apuntat el president d’ERC a la Ribera, Josep Maria Sáez. 

Comentarios
Multimedia Diari