La processó de la Cinta es realitza dins de la Catedral

Totes les celebracions religioses en honor a la Mare de Déu de la Cinta es duen a terme a la seu tortosina amb capacitat limitada, però amb un important seguiment popular dels feligresos

06 septiembre 2021 05:20 | Actualizado a 06 septiembre 2021 05:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Missa Estacional, en honor a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la Ciutat de Tortosa es va poder celebrar amb una certa normalitat, ahir al migdia, tot i que la capacitat era limitada. Les persones que accedien a la Catedral durant l’Eucarístia havien d’entrar per un punt de control (gestionat per la Reial Arxiconfraria de la Cinta) on se’ls donava una polsera que, en cas de sortir, deixaven per a que hi pugues accedir una altra persona, a la capella de la Cinta.

El bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, va presidir l’acte litúrgic. En acabar, va impartir la benedicció papal als fidels, acompanyada del càntics a càrrec de l’Orfeó Tortosí. A continuació, va tenir lloc la processó claustral amb la veneració de la Santa Relíquia. Enguany, la Primer Majordom, Mabel Marcos Martín, ha confiat l’estendard principal de la Reial Arxiconfraria de la Cinta al bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova Pellisa, natural de la Fatarella, acompanyat, com a borlistes, pel canonge de la catedral de Santa Maria de Tortosa i rector de la parròquia de Nostra Senyora dels Àngels i de la Parròquia de Vinallop, Pascual Centelles Llop, i la senyora Pepita Rovira Baiges. La junta de la Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta ha confiat la seua bandera a Cinta Curto Giné, amb Maria Cinta Curto Anoll i Cinta Queralt Moreso com a borlistes.

En acabar la missa estacional, Ball de l’Àguila de Tortosa a l’altar major de la Catedral, en honor de la Mare de Déu de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Cinta, la Cort d’Honor, les pubilles i les pubilletes. L’àguila del seguici festiu s’ha associat tradicionalment a Sant Joan Evangelista i, des de ben antic, ha representat la ciutat en les ocasions que exigien els més importants honors protocol·laris.

En el marc de les Festes de la Cinta, s’han presentat els nous gegantons del municipi, Rufo i Rubí, sent una rèplica dels gegants grans, però en format per als més petits. El conjunt engloba la cucafera menuda i els gegantons que representaran la llegenda que evoca la tradició de la cucafera.

Actes d’avui

La música és la gran protagonista del programa d’actes festius a Tortosa. Els més menuts podran xalar amb l’actuació de Dàmaris Gelabert, al Parc Teodor Gonzàlez, a les 18 hores. Les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, amb la primera jornada del folklore tortosí, tindran lloc de 18.30 a 20.30 hores,a la plaça de l’Ajuntament.

Les dos sessions de música d’arrel, amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, acomiaden la festa de la Cinta, a la plaça de la Catedral, abans dels focs artificials visibles dels carrers que donen al Seminari, la Suda i l’Hospital Verge de la Cinta.

Comentarios
Multimedia Diari