Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La producció de musclos del Delta, en perill per l'onada de calor

Hi ha malestar entre els aqüicultors, per les conseqüències de les altes temperatures i la falta d'oxigen a l'aigua de les badies

M.Millan

Whatsapp
Una de les muscleres de la badia del Fangar.  Foto: Joan Revillas

Una de les muscleres de la badia del Fangar. Foto: Joan Revillas

Màxima preocupació al sector aqüícola del delta de l’Ebre. L’onada de calor perllongada que pateix el territori, amb temperatures properes als 40 graus, ha incrementat també la temperatura de l’aigua de les badies dels Alfacs i el Fangar fins als 29 graus, una xifra molt elevada per l’època de l’any i que posa en risc la producció de musclos que es troben encara a les batees. En el cas de la badia del Fangar, on està pendent d’extreure tota la producció (uns 900.000 quilos), a aquest fet cal afegir la falta total d’oxigen a l’aigua. «Amb temperatures tan elevades i sense oxigen, podem perdre tota la producció en els propers dies», comenta al Diari el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet.

Pel que fa a la badia dels Alfacs, el panorama no és tan preocupant. La temperatura de l’aigua és també de 29 graus, però es manté un 80 per cent d’oxigen. Amés, d’aquí ja s’ha extret i comercialitzat un 90 per cent de la producció, que és d’uns tres milions de quilos anuals. «La temperatura és elevada però per sort tenim vent que permet renovar l’aigua», afirma per la seva banda el productor Agustí Bertomeu.

Els productors estaran atents a la meteorologia, ja que la situació és límit i només els podria salvar un canvi de temps, amb tempestes que refredin l’ambient o vent de dalt, que permet la regeneració de l’aigua entre les badies i el mar obert.

El gerent de Fepromodel remarca el fet de l’excepcional pujada de la temperatura de l’aigua, quan en tot l’estiu passat (inclòs el mes d’agost) no va superar els 27 graus. Així, preocupa també la supervivència de la cria de musclo que hi ha a les batees, llavor de futures produccions. «Aquesta cria mor per la calor de l’estiu entre un i dos anys de cada quatre, i l’hem de comprar a Itàlia;però la mortalitat acostuma a donar-se al mes d’agost, no a principis de juliol», lamenta Bonet.

Els productors tenen a la memòria l’estiu del 2003, quan també a principis d’estiu una forta onada de calor va acabar amb tota la producció de les badies dels Alfacs i el Fangar

Després d’anys de reivindicacions, finalment els musclaires van aconseguir poder assegurar les seves collites amb l’ajut de la Generalitat. Però ara, són ben pocs els productors que signen aquesta assegurança, especialment pel desacord amb les taxacions que es fan de les collites.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También