La producció d'oli a la Ribera i la Terra Alta cau per la sequera de l´estiu

Els productors comenten que la manca de pluja d'abans de l´hivern ha fet d´aquesta una temporada difícil

19 mayo 2017 16:34 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tot i que amb excepcions, sobretot per part d’aquells productors que usen el reg a les seues oliveres, en general els productors d’oli de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta valoren que aquesta ha sigut una temporada difícil per a la producció d’oli per la forta sequera registrada durant l’estiu i el principi de la tardor de l’any passat.

«Ha sigut una collita fluixa per la sequera», afirma contundent Joan Pi, d’Oleum Tibissi. «Hem fet un 25% de producció menys». «Ha sigut una calor molt continuada», expressa per la seua banda Josep Lluís Soler, de Mas Beturià.

Qui també coincideix en la caiguda és Maite Pallarés, de l’Associació Club Olitast, que es dedica a tastar olis d’arreu del món i que fa pedagogia del sector i de les diferents varietats d’oli. «Aquest ha sigut un any difícil per la calor i la sequera. L’oliva vol fred. Hi ha hagut producció baixa i rendiments baixos».

Els productors del Molí del Remei i del Mas del Clos comenten, en canvi, que no ha sigut una mala campanya per alguns punts de la Ribera d’Ebre, però sí que han baixat els rendiments.

«Per cada 100 quilograms d’olives teníem un 9%, quan ens hauria de sortir un 15 d’oli», exemplifica Josep Català, del Molí del Remei. «Nosaltres hem tingut una bona collita, amb 400.000 kg. Però sí que hem tingut un rendiment més baix que altres anys», diu Jaume Clos de Mas del Clos.

Alguns productors comenten que a vegades menys quantitat equival a més qualitat. «L’oliva queda més intensa, amb un final més picant», exemplifica David Miró, d’Orim. «El suc d’oliva ha sigut de major qualitat, per fer l’extra verge ha anat bé pel punt d’amargor», valora Pallarés.

Soler, per la seua banda, opina diferent, ja que l’oli adquireix «defecte de la fusta, com un punt apinyonat». Sembla, amb tot, que els productors estan acostumats que cada any resulte una mica diferent. «Cada temporada surt, amb matisos, d’una forma. Això no és Coca-cola», conclou Soler.

La Fira Intercomarcal de l’Oli (FIO) de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat de Móra a Nova ha celebrat aquest cap de setmana la seua quinzena edició amb la participació de gairebé una quarantena de paradistes relacionats amb l’oli.

El certamen ha ofert un seguit d’activitats complementàries com una caminada entre oliveres centenàries, l’esmorzar popular de la clotxa, el concurs d’allioli, el berenar popular de pa amb oli, sucre o sal, el sorteig de lots d’oli i els concursos i tastos d’olis. També va acollir la Primera Nit de l’Extraverge.

Comentarios
Multimedia Diari