La protectora ARCA de Tortosa segueix en lluita

 L’entitat, que fa 17 anys que té cura d’animals abandonats i promou les adopcions responsables, alerta de l’impacte social que causaria perdre la gestió de la gossera de la ciutat en el procediment de contractació que ara hi ha obert

22 diciembre 2017 16:45 | Actualizado a 22 diciembre 2017 16:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La protectora ARCA de Tortosa (Associació per al Refugi i Cura dels Animals) segueix lluitant per no perdre la gestió del servei a la ciutat. Actualment hi ha un procediment de contractació obert, però l’empresa que va guanyar el concurs públic fa uns mesos, El Corralet de Vinaròs, està sent investigada per presumpte maltractament animal. L’historial d’aquesta empresa, amb múltiples denúncies a la Comunitat Valenciana, ha sensibilitzat gran part de la ciutadania per la causa.

A més, des de la protectora expliquen al Diari que Tortosa podria perdre un nucli de cohesió social important si són rellevats en la gestió de la gossera municipal. ARCA és la societat protectora que, des de fa 17 anys, col·labora amb l’Ajuntament en la cura d’animals abandonats a Tortosa, actualment 180 gossos. 

Ara podria perdre aquest rol si l’Ajuntament atorga la gestió del servei a una empresa privada de fora de Catalunya. I comuniquen que amb aquesta decisió, al voltant de 50 voluntaris de totes les edats i nacionalitats perdrien un punt de trobada que els uneix en el repte de treballar pels drets, la cura i el benestar dels animals. 

«Un eslògan d’El Corralet és ‘Regala família a Nadal’. Regalar un gos, perquè després al febrer estiga abandonat i volte pel carrer! És una empresa que només es preocupa d’obtenir beneficis, no de cuidar els animals», expliquen des de la protectora, que fa una sensibilització constant contra els abandonaments i a favor de les adopcions responsables. 

«Hi ha hagut moments en què el nombre d’abandonaments s’ha incrementat molt, tant pel que fa a animals deixats a la via pública, com als que es deixen a la nit lligats a la porta de la gossera. I per superar això s’han hagut d’organitzar campanyes de recollida de pinso, mercadets, loteria, dinars... No hauria estat possible sense el grup de socis i voluntaris. Aquests voluntaris netegen gàbies, passegen gossos, fan tasques de sensibilització a les escoles i entitats socials...», expliquen els portaveus. 

La protectora presentà al·legacions amb exemples del nombrós historial de denúncies de maltractament animal contra El Corralet, i també ha posat en coneixement de la situació al Síndic de Greuges. 

Bona part de la ciutadania s’ha solidaritzat amb el conflicte en conèixer, a més, la possibilitat que si la gestió de la protectora passa a ser d’una empresa de fora de Catalunya es puguen sacrificar els animals, ja que a Catalunya existeix la llei que prohibeix el sacrifici, però no a la Comunitat Valenciana. 

L’advocat d’Arca, Vicent Sagrera, ja va explicar fa unes setmanes al Diari que es va enviar un escrit a l’Ajuntament per demanar la suspensió del procediment de contractació. L’advocat argumentava que, si s’acorda la contractació a El Corralet però uns mesos després se’ls condemna per les denúncies que tenen obertes, l’empresa quedarà inhabilitada i no podrà exercir, de forma que «el més raonable i coherent és suspendre el procediment de contractació fins que acabe el procediment penal», en paraules del lletrat. De moment, però, l’adjudicació no s’ha efectuat. 

Des d’Arca conclouen que potser cal preguntar-se si els possibles avantatges econòmics d’atorgar la gestió a una empresa privada compensaran la desafecció que aquesta decisió provocarà en la ciutadania. 

Comentarios
Multimedia Diari