Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La rebotiga dels Pastorets d’Ulldecona

El Diari ha vist la representació dels Pastorets des d’una perspectiva diferent de la dels espectadors, entre bambolines

J. Joaquim Buj

Whatsapp
Maquillar els petits actors que faran de dimonis és una de les moltes tasques que es realitzen abans de la representació teatral. FOTO: Joan Revillas

Maquillar els petits actors que faran de dimonis és una de les moltes tasques que es realitzen abans de la representació teatral. FOTO: Joan Revillas

El teló s’obria a les 18 hores d’ahir per oferir la segona representació de la temporada dels clàssics Pastorets de Folch i Torres. Els preparatius de l’obra s’inicien unes tres hores abans quan els actors acudeixen a la cita al Teatre Orfeó Montsià d’Ulldecona per passar pels vestidors i camerinos de maquillatge i començar a posar-se en la pell de cada personatge.

Llucifer és el protagonista que requereix més temps de caracterització, «vestir els Pastorets és fàcil, tot i que sempre cal cosir o adaptar alguna peça de roba. Enguany, a Llucifer li hem hagut de posar uns tirants, ja que l’actriu que l’interpreta és molt alta», explica Fina Vergés, que junt amb Maribel, s’encarreguen del vestuari, tant dels Pastorets com de la Passió. «És la mateixa roba, l’únic que canvia és el color d’algunes túniques que es fan servir en una obra i en l’altra».

Maquillar Llucifer

El temps necessari per maquillar Llucifer s’ha reduït d’una hora i quart a tres quarts d’hora gràcies a l’aerògraf que ha adquirit el Patronat de la Passió. La maquilladora Lola Hernández comenta que «és un aparell per pintar amb una pistola d’aire comprimit, s’ha de tenir molt de pols, però és una gran innovació que permet avançar molt». Per a Hernández, la part del cos més difícil són els ulls, «no cal que es vegi molt el maquillatge des de platea, ha de servir per reforçar l’expressivitat del personatge. Els ulls de Llucifer han de transmetre la imatge d’un dimoni molt dolent». 

El president del Patronat, Jordi Carapuig, manifesta que «tenim la sort de comptar amb l’assessorament de Núria Isern, de Benicarló, dedicada al maquillatge professional, que ens ha ensenyat com fer servir l’aerògraf. Crec que aquesta tècnica només l’usen els Pastorets d’Ulldecona». Per acabar de veure tot el procés de caracterització, ens falta passar per les mans de la perruquera Sílvia Girona que dedica les dues hores abans de cada representació a pentinar cada personatge, sense ni un minut de descans. 

Llucifer segueix sent el que més costa, «és una noia que té molt de pèl i l’hem de recollir de manera que no es note», indica Girona. A part d’aquest treball immediat, Sílvia Girona també se n’encarrega de tenir a punt i donar forma a les perruques que porten les Fúries de l’Infern.

Mentre ens traslladem a l’escenari, creuem el passadís ple de mares i algun pare que fan els últims retocs al maquillatge i la roba dels petits Fogainers, els personatges més jovenets que intervenen. «La col·laboració que tenim per part de les famílies és bàsica perquè els Pastorets tirin endavant cada Nadal», diu Carapuig.

A l’escenari, José Ramon Pedra ens explica que, «abans de l’assaig general, en vam fer un a les tramoies de dues hores sols damunt l’escenari, mirant com havíem de situar els grans blocs corporis per poder-los treure i retirar de cada lloc el més ràpid possible a cada escena. Deu segons de silenci o fosc en teatre és una eternitat i vint segons cansa. La transició més difícil és el bosc nevat. El treball en equip és clau perquè tot vagi de manera coordinada».

Creuem la platea i a prop dels accessos a la sala, estan les cabines dels encarregats de la llum i el so. Per a Vicent Obiol, «la il·luminació és clau per a fer una representació ben vistosa dels Pastorets». Segons Fernando Bort, un dels tres tècnics de so, «el més complicat és quan hi ha molta gent a l’escenari, ja que els micròfons ho capten tot, a vegades, algú es posa a parlar amb el del costat i se sent el que diuen».

Amb el teatre ple, la directora Bienve Borràs explica les últimes indicacions als actors que apareixen a la primera escena; a les cabines de llum i so, així com al darrere i al costat de l’escenari, tècnics, tramoies i apuntadors estan a punt per a quan s’alce el teló i comence la representació. L’última ocasió aquesta temporada serà dissabte, 30 de desembre, a les 18 hores.

Temas

Comentarios

Lea También