La recol·lecció de sal al Delta disminueix un 10 % per les pluges

Ahir va arrencar la campanya de recollida de sal a les salines de la Trinitat, ubicades a la punta de la Banya del delta de l´Ebre. Es facturaran10 milions d´euros i s´exporta el 70 % produït

19 mayo 2017 22:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir dilluns al matí va posar-se en marxa el desplegament per iniciar la campanya de recollida de sal a les salines de la Trinitat del delta de l’Ebre.

Sembla que la recol·lecció d’enguany minvarà ostensiblement la seua quantitat respecte a l’any passat. Si en l’anterior campanya es van recollir 95.000 tones, la d’aquest any s’estima entre les 85.000 i 90.000.

El descens és causat principalment per la pluviometria i les tempestes de finals d’agost. «A principis d’agost teníem una previsió de quantitat major i les pluges ens han afectat. Hem perdut entre 10.000 i 15.000 tones de sal», explica al Diari Joan Sucarrats, el gerent d’Infosa, l’empresa que explota les salines a la punta de la Banya.

Tot i que parlant de sal la qualitat va relacionada amb la quantitat, Sucarrats assegura que la collita d’enguany continua sent bona, encara que haja disminuït un 10% la producció.

En aquests moments, una cinquantena d’operaris escollits concretament per a la ‘salinada’ estan treballant amb grans maquinàries per tal de recollir aquestes tones de sal.

Les de la Trinitat, que ocupen fins a 1.000 hectàrees, són les úniques salines marines de Catalunya i la seua sal s’exporta arreu del món. Per ara, els països on arriba la sal del delta de l’Ebre és a França i als Estats Units, majoritàriament, tot i que també s’exporta a Alemanya, Bèlgica i Anglaterra.

De la facturació d’aquesta campanya, uns 10 milions d’euros, el 70% ja estan destinats a l’exportació, la meitat a França i una cinquena part als Estats Units.

El procés per obtenir la sal és senzill. «És un procés de saturació natural», detalla Sucarrats. La sal es pren de l’aigua del mar col·locant aquesta en un embassament, on, a partir de l’evaporació de l’aigua per l’acció del sol i del vent, la sal es condensa i es cristal·litza. «A la primavera, quan hi ha 150 grams per litre, la sal se sobresatura».

Després d’un procés de recol·lecció controlat, es talla per ser transportada a una gran muntanya de sal, on més tard sofrirà diversos processos físics per ser finalment envasada i poder-se emprar per a usos industrials, de desgel i alimentaris.

Aquesta és la sal comuna, però no és l’única que es recol·lecta a les salines. L’altra sal d’aquesta campanya és la Flor de Sal, comercialitzada sota la marca Flor del Delta, un producte gurmet que es recull en un procés manual.

«Està feta amb aigües més concentrades amb magnesi, per això és més baixa en contingut de clorur de sodi i més alta en clorur de magnesi», concreta Joan Sucarrats. Es tracta d’una sal encara no cristal·litzada i es recull amb pèrtigues a primera hora del matí. D’aquest tipus de sal se n’assoliran durant aquesta campanya 24.000 tones de producció, un volum mitjà.

Comentarios
Multimedia Diari