La recomanació de no sortir preocupa els restauradors de Tortosa i Amposta

Els comerciants es mantenen a l’expectativa de com evoluciona la pandèmia a les tres ciutats, amb restriccions des d’ahir

07 octubre 2020 05:50 | Actualizado a 09 octubre 2020 09:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les noves restriccions per contenir els brots de Covid-19 a Tortosa, Amposta i Roquetes van entrar en vigor ahir. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat les limitacions acordades dilluns passat pel Procicat entre les quals hi ha, en l’àmbit de l’hostaleria i la restauració, l’eliminació del consum en barra en bars i restaurants, i la reducció de l’aforament, tant a l’interior com a l’exterior, a un 50%. També, pel que fa als actes religiosos i les activitats esportives, s’ha limitat l’assistència a la meitat. Les noves directrius, que inicialment s’aplicaran durant 15 dies, també fan una crida als veïns i veïnes a quedar-se a casa tant com puguin i a limitar els contactes a un grup estable de persones.

Amb les noves restriccions bars i restaurants hauran de tancar, com a màxim, a la una de la matinada. També recomanen, sempre que sigui possible, utilitzar el servei a domicili i comandes per emportar.

En l’àmbit cultural, les activitats es podran seguir fent sempre que l’aforament no superi el 70%. Als comerços se’ls demana que evitin les aglomeracions i limitin els aforaments a 2,5 metres quadrats per persona.

Comerciants i restauradors insisteixen que les mesures preventives i els protocols no s’han deixat de complir i que es pot seguir comprant i consumint amb seguretat. Hi ha preocupació sobretot en com afectarà el missatge que la gent es quedi a casa i pels mesos que estan per venir, sobretot per aquells a qui les terrasses i espais oberts els han permès treballar força.

Ahir a Tortosa hi havia una sensació agredolça. Si bé no es podia comparar com els primers dies de pandèmia del passat mes de març, ja que les terrasses sí eren obertes i es veia moviment per la ciutat, ja a primera hora del matí es va percebre una caiguda dels clients en la restauració, amb els esmorzars.

Esmorzar a la barra del bar Esther o del Bar Laura del Mercat municipal és un acte popular i típic de la capital ebrenca. Ahir, els tamborets romanien aixecats a la barra. «La sensació que té molta gent és que si s’hagués pogut controlar el brot a Padesa de bon principi, potser ara no estaríem així», explicava Lluís Duran del Bar Esther. «Ara la barra està anul·lada i si han recomanat no sortir molt de casa, no vindrà molta gent. Hem separat més les taules de fora i algú ha pres l’esmorzar allà, però no molta gent. I això que avui fa bo. Quan arribe el fred...», lamentava.

Tant aquest bar com el de davant, el Bar Laura, tenen un treballador encara en ERTO. «Normalment aquí la gent ve a esmorzar a la barra, així que avui hem notat que ja s’ho han pensat més i han anat a un altre lloc o no han sortit», deia Laura Villaroya.

«Hem notat des que va passar el de Padesa que la gent ha reculat i ja no surt tant des de fa uns dies. En general ha sigut un any molt fluixet perquè després no hem tingut ni Renaixement, ni Cinta ni res», afirma.

També des de La Tertúlia, a la plaça de l’Ajuntament, constataven una caiguda de l’afluència als esmorzars, que ja van situar en el 50%.

«Últimament hi havia grups de persones que no tenien cura amb les mesures de seguretat i que no s’adonaven de la situació fins que no havien d’anar al Verge de la Cinta. Ara ha canviat la situació i la gent està més neguitosa, se n’ha adonat de la gravetat», comentava Jaume Trilla.

El missatge de Salut i dels alcaldes perquè a Roquetes, Amposta i la capital ebrenca no se surti de casa si no és necessari s’ha fet notar just quan s’han començat a aplicar les mesures especials del Procicat per intentar reduir el risc de rebrot, que segueix disparat a les Terres de l’Ebre, en 423,44 punts. Tortosa segueix sent la ciutat amb l’índex més alt però a Amposta i Roquetes també segueix enfilat - 495 i 1075, respectivament.

Als comerços el missatge és clar: els protocols s’han complert escrupolosament i se seguiran complint. Entenen que en un «moment difícil» com l’actual no es pot «abaixar la guàrdia», però la presidenta de la Federació de Comerç i Serveis de Tortosa, Maria José Ferré, ha enviat un missatge de tranquil·litat.

«Si cal, en aquest moment més complicat tornem a explicar a la gent què fem, i ho farem si cal amb més èmfasi perquè surtin a fer les seves compres o a complir les seves necessitats amb totes mesures de seguretat per part del comerç. Si ho fem així, ens en sortirem ràpidament com estàvem fent», ha insistit la presidenta de la Federació.

Més optimista també era Cinta Fosch, vicepresidenta de la Federació de Comerç d’Amposta. «És aviat per dir, d’aquí uns dies ho podrem notar més, però de moment només amb un dia no hem percebut canvis. A més, el dimarts és dia de mercat a Amposta i hi ha moviment».

Fosch explica que les mesures afecten molt més els restauradors que no pas les botigues, que poden garantir més l’espai de seguretat i, en cas que siga una botiga petita, el client pot esperar fora.

«Seguim fent el que veníem fent: seguretat amb la venedora, distàncies, gel hidroalcohòlic... De fet, si la gent es queda més a Amposta i no marxa a comprar a altres ciutats igual va bé per al comerç local. Tot i que potser llavors compren més per internet... No ho sabem», valora Fosch.

Comentarios
Multimedia Diari