Más de Ebre

La recuperació d’oliveres mil·lenàries, exemple de sostenibilitat per a la FAO

El pagès Amador Peset exposa en un taller telemàtic internacional la seva experiència en la posada en producció d’aquests arbres

M.MILLAN

Whatsapp
Les olivers mil·lenàries, ara protegides per llei.  FOTO: JOAN REVILLAS

Les olivers mil·lenàries, ara protegides per llei. FOTO: JOAN REVILLAS

La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha participat aquesta setmana en un taller telemàtic de la FAO, l’Associació de les Nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació, on ha donat a conèixer a nivell internacional la tasca de conservació de les oliveres mil·lenàries.

L’ONU ha declarat el període 2021-2030 com la «Dècada de Restauració d’Ecosistemes», amb l’objectiu d’ampliar massivament la restauració del medi ambient degradat i destruït com a mesura per a combatre el canvi climàtic i millorar la seguretat alimentària, el subministrament d’aigua i la biodiversitat.

Per tot plegat es va organitzar un webinar per a donar a conèixer les funcions i mecanismes dels llocs Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (Sipam) i compartir experiències, problemàtiques i desafiaments associats a la conservació i restauració d’aquests ecosistemes.

«S’hi van exposar experiències de la Xina, el Japó, Marroc, Perú, Espanya i Tanzània», detalla la gerent de la Taula del Sénia, Tere Adell, qui va recordar en el taller que el territori compta amb un total de 6.358 oliveres catalogades que superen els 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl.

Per la seva banda, el pagès Amador Peset va explicar la seva experiència de deu anys en la recuperació d’oliveres mil·lenàries abandonades per posar-les en producció.

Així, ha firmat acords amb diversos propietaris i actualment elabora i envasa un oli propi a partir de les olives de 157 arbres mil·lenaris, a més d’impulsar iniciatives d’oleoturisme.

La Mancomunitat de la Taula del Sénia també ha celebrat recentment la seva assemblea anual, en la que ha aprovat un pressupost per aquest 2021 de 533.110 euros, i ha reelegit com a president l’alcalde de la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat), David Gil.

Entre altres iniciatives, enguany es preveu ampliar el microsite que gestiona la ruta d’oliveres mil·lenàries i l’inventari; fer nous tallers, exposicions i fires; recuperar les jornades europees de patrimoni i les festes suspeses per la covid el 2020; i impulsar actuacions d’oleoturisme.

Part del pressupost aprovat es destinarà a un taller amb 10 alumnes i 3 professors i la contractació de 3 joves tècnics de disseny, medi ambient i patrimoni a la part valenciana, mentre que també es preveu tenir ajuts d’ocupació a la part catalana de la Mancomunitat.

A la zona ebrenca es treballarà també en el desenvolupament i aplicació de la Llei 6/2020 de les oliveres mil·lenàries, que ha de fer efectiva la protecció d’aquest patrimoni natural.

Temas

  • Mancomunitat de la Taula del Sénia
  • agricultura
  • medi ambient
  • oliveres
  • oleoturisme

Comentarios

Lea También