La reforma del port de les Cases d’Alcanar arrencarà l’any que ve

És una llarga demanda, ja que l’orientació actual del port fa que pateixi molt durant les llevantades

02 mayo 2021 16:54 | Actualizado a 03 mayo 2021 09:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’any que ve arrencaran les obres de reforma del port de les Cases d’Alcanar, en la que es preveuen invertir 3 milions d’euros. Ports de la Generalitat traurà en breu  a concurs la redacció del projecte constructiu de l’actuació, pensada per protegir de forma efectiva una infraestructura que actualment i per la seva configuració, es veu molt afectada per les llevantades. 

El port de les Cases d’Alcanar és l’únic port de Catalunya que té orientada la bocana cap al nord-est, orientació que el fa vulnerable als temporals amb problemes d’agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries. Així, durant els temporals les barques de pesca s’han de protegir als ports veïns.  

En la construcció del port casenc als anys setanta del segle passat es va creure que la barra del Trabucador el protegiria, però amb els anys i els temporals s’ha demostrat que no  era així, i menys ara amb la fragilitat que pateix la mateixa barra després del temporal Glòria. 

Tal i com ja va explicar el Diari, el passat mes de desembre es va dur a terme un estudi de model físic del port de les Cases d’Alcanar en una piscina d’assaig a la Universitat d’A Corunya, amb l’objectiu de buscar la millor solució per resoldre la situació de vulnerabilitat que pateix el port quan hi ha forts temporals de llevant. D’aquest assaig va sorgir un estudi que va identificar com a solució el perllongament del dic de recer i la construcció d’un tacó (petit dic afegit de forma transversal,) per evitar els ultrapassaments i millorar l’agitació interior al port quan hi ha temporal marítim.

El director general de Ports de la Generalitat, Juan Pere Gómez, comenta al Diari que l’actuació s’ha dut a terme també tenint en compte l’experiència i les aportacions dels pescadors de les Cases d’Alcanar, i «suposa un exemple de reequilibri territorial», tenint en compte les dimensions i activitat actual del port.  

La infraestructura va haver de ser reparada d’urgència després del temporal Glòria, amb una inversió de 192.000 euros per tornar a posar a punt les instal·lacions. 

Entre altres actuacions de Ports de la Generalitat que continuen la seva tramitació a l’Ebre hi ha també la nova llotja del port fluvial de Deltebre i la base nàutica del port de la Ràpita, de les que s’està a punt ja d’adjudicar les obres. Així, la previsió és que puguin començar a executar-se a finals d’aquest mateix mes de maig. 

Prova pilot: Paviment trepitjable per generar energia a la Ràpita
Ports de la Generalitat treballa també per fer de Sant Carles de la Ràpita el primer ‘green port’ de Catalunya, que generi l’energia necessària per al seu autoconsum. Aquest mes de maig s’implantarà un paviment solar trepitjable al passeig marítim com a prova pilot, a la zona del davant de la passarel·la dels vaixells turístics. Ocuparà una superfície de 13 metres quadrats i produirà  700 kWh al mes. L’energia que generarà anirà a la xarxa del port per a l’autoconsum de diferents activitats portuàries durant el dia.

Comentarios
Multimedia Diari