La rehabilitació de la façana fluvial d'Amposta s’amplia fins a la plaça del Poador

L’Ajuntament presenta als veïns la segona fase dels treballs per recuperar les construccions vora l’Ebre

11 marzo 2018 19:29 | Actualizado a 13 marzo 2018 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta emprèn una nova fase de recuperació de la seua façana fluvial. Després d’una primera actuació en què s’ha rehabilitat una arcada medieval, l’Ajuntament va presentar ahir als veïns la segona fase d’actuacions, en la qual es preveu rehabilitar una àmplia franja a banda i banda del Pont Penjant sobre l’Ebre, a la zona del nucli històric o Vila d’Amposta, entre la plaça del Poador i el segon fossat del Castell.

L’àmbit inclou algunes de les cases penjades sobre l’aigua, un «ambient urbà singular» que es troba en ben poques poblacions al tram final de l’Ebre (Miravet n’és una) i que es vol potenciar com un element identitari per als ampostins i de reclam turístic de la ciutat. 

Segons destaquen els arquitectes responsables del projecte de regeneració ambiental i posada en valor de la façana fluvial, Carles Brull i Andreu Alfonso, el tram on s’actuarà en aquesta segona fase dels treballs presenta un estat de degradació important, amb vegetació descontrolada creixent sobre els murs i bona part de les edificacions sense habitar i amb poc o nul manteniment. 

Es redacta el projecte per  declarar tot el conjunt Bé Cultural d’Interès Nacional 

Entre les actuacions previstes hi ha la retirada de les figures i elements de vegetació que estan malmetent les construccions; la neteja i retirada de la runa i deixalles acumulades en cornises i sortints arquitectònics; i l’eliminació d’algunes construccions discordants fetes sobre elements antics. 

Es restauraran els elements patrimonials destacables, com la façana de l’edifici històric sobre la cova i ruïnes de Santa Susanna, i un baluard de les guerres carlines, on es vol adequar un mirador. 

També es preveu rehabilitar un arc de maons al carrer Victòria, número 10, o les escales de la fàbrica de paredat, que antigament permetien accedir directament al riu. A més, s’il·luminarà tot el conjunt. 

La inversió prevista és de 169.000 euros i es preveu iniciar les obres a finals d’aquest any o principis del vinent. L’Ajuntament ha demanat una subvenció al Grup d’Acció Local (GAL) Mar de l’Ebre, per fer front a una part del finançament. 

Compra de cases

Per facilitar l’actuació, l’Ajuntament d’Amposta ha arribat a acords amb els veïns i ha adquirit també dues de les cases del carrer Victòria, amb una inversió global de 68.000 euros. I no es descarten noves adquisicions. 

Segons detalla al Diari l’alcalde de la ciutat, Adam Tomàs, tot plegat es desenvolupa de forma paral·lela al projecte per declarar tota la façana fluvial d’Amposta com a Bé Cultural d’Interès Nacional, a càrrec també de l’arquitecte Carlos Brull. 

«Actualment ja s’està redactant la proposta, que ha de permetre poder accedir a nous ajuts econòmics, com l’1 per cent cultural de l’Estat, i d’aquesta manera poder emprendre actuacions de recuperació de la zona més ambicioses», comenta. 

«A diferència de l’anterior equip de govern que va preveure enderrocar les cases, tal com s’inclou al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, la nostra voluntat és conservar tot el conjunt per fer-lo un element d’interès de la ciutat i que Amposta torne a mirar cap al riu», afirma Tomàs. 

En aquest sentit, s’han començat converses amb els veïns amb l’objectiu de redactar un pla director de la façana fluvial, on s’inclouran totes les obres i actuacions que cal fer en un període de quinze anys. 

Entre altres propostes, hi ha l’habilitació d’un passeig o la recuperació de l’antiga dàrsena del canal de Carles III, segons avança l’alcalde al Diari.

A la zona del castell s’il·lumina l’arc restaurat

L’Ajuntament d’Amposta també va presentar ahir dissabte la primera fase dels treballs, ja acabada, que ha consistit en la rehabilitació de la zona situada a la dreta del Pont Penjant, aquesta ja declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’element més singular que s’ha recuperat és un arc de l’època medieval apuntat d’un dels llenços que mira al riu. Data del segle XII i fa uns sis metres d’alçada. Sembla que aquest arc va servir als Santjoanistes, quan van construir el castell d’Amposta, per amagar les muralles andalusines que hi havia abans. L’actuació ha tingut un cost de 115.000 euros, finançats en part amb una subvenció de 18.000 euros per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, s’ha posat en valor tota la zona, amb una neteja general de l’entorn, l’erradicació de la vegetació i la il·luminació del conjunt, que es va encendre i donar a conèixer als veïns després de l’acte celebrat ahir a la tarda a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó.

Comentarios
Multimedia Diari