La renovació de l’aigua de les badies, clau per frenar els danys a l’aqüicultura

Primera reunió de la recent creada Taula de Cogestió de l’Aqüicultura, que ha acordat com a mesura imminent millorar la circulació del flux d’aigua al Fangar i els Alfacs combinant l’obertura de desguassos i la meteorologia favorable

15 febrero 2018 11:20 | Actualizado a 17 febrero 2018 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sector aqüícola del delta de l’Ebre, el Departament d’Agricultura i dos centres d’investigació van constituir ahir l’anomenada Taula de Cogestió de l’Aqüicultura creada per frenar els efectes del canvi climàtic i millorar la pesca i la producció de bivalves, afectats per persistents episodis de mortalitat en els últims anys. 

La creació de l’ens és fruit de les conclusions d’estudis encarregats els dos últims anys pel Departament d’Agricultura per fer front a aquests reptes, elaborats per l’IRTA i el CIIRC (Centre Internacional d’Investigació de Recursos Costaners). Els estudis han posat les bases del coneixement sobre la dinàmica dels sediments i les masses d’aigua a les badies del delta i ha identificat les primeres línies d’actuació per millorar l’aqüicultura a la zona.

El director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, ha detallat que la primera mesura a prendre serà la de «maximitzar» el flux d’aigua dolça a les badies del Delta per potenciar la renovació de l’aigua que en aquest moment, en el cas del Fangar, per exemple, és de cicles de 16,5 dies, un període d’estancament «excessiu». Segons Agustín Sánchez-Arcilla, vicepresident del CIIRC, s’han identificat, amb l’ajuda dels propis aqüicultors que han ubicat tots els punts sobre un mapa, els punts de desguàs dels canals de reg per on pot sortir l’aigua de més qualitat i es faran simulacions per veure quins són els més eficients i quin cabal mínim s’ha «d’ultrapassar» perquè tingui un efecte positiu en el cultiu dels bivalves.

Sánchez-Arcilla va defensar que cal aprofitar la informació avançada de la meteorologia i oceanografia per comprovar si allò que tenen en paper funciona o si cal seguir perfilant-ho. Els primers càlculs estaran sobre la taula en la propera reunió del grup, que es preveu d’aquí a uns tres mesos. 

Ara bé, els beneficis, des de la federació de productors Fepromodel, tenen clar que seran a llarg termini. «Això és una estratègia que també beneficiarà a la pesca professional i esportiva i el marisqueig, no només els productors de musclo, cloïssa i ostra», va apuntar el president de la federació, Miquel Carles. «És una feina que ens toca fer perquè s’ha adulterat el sistema de la biodiversitat del Delta», va afegir. 

El projecte es presentarà a la Direcció General de Costes, l’ACA o al Parc Natural del Delta de l’Ebre, per implicar-los en les mesures en favor de l’aqüicultura.

Rercerca pionera realitzada el 2017

La principal recerca es va fer l’estiu i tardor de 2017,  amb un cost d’uns 200.000 euros. Ha estat el primer estudi de camp per saber com funciona la circulació de l’aigua i de sediments al Fangar i quins efectes té en la producció de mol·luscs. Les conclusions són clares: actualment la renovació de l’aigua dins la badia no és satisfactòria i cal intervenir per millorar els fluxos. Els experts recomanen aplicar «mètodes basats en el funcionament natural de la badia, amb un abocament més intel·ligent d’aigua dolça».

 

Comentarios
Multimedia Diari