La residència d'avis de Flix exporta un model que evita l'ús de les subjeccions

L'innovador projecte ha permès reduir a un percentatge simbòlic aquesta mesura terapèutica, fet que ha augmentat la dignitat de l´usuari ila qualitat assistencial del centre residencial

19 mayo 2017 22:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La residència per a la gent gran de Flix, gestionada pel Sagessa, ha aconseguit minimitzar quasi a zero els residents que han de ser subjectats en algun moment del dia per garantir la seva seguretat. Una pràctica habitual a Catalunya i la resta de l’Estat i que s’aplica en el cas, sobretot, de malalts amb malalties neurodegenaratives com l’Alzheimer i pateixen un període d’agitació.

El projecte per reduir l’ús de les subjeccions físiques als avis, anomenades contencions, va néixer el 2011, mesos després que la residència va obrir portes. La directora del centre, Ingrid Roca, explica que l’ús de les contencions llavors es va incrementar notablement. Es tracta d’una mesura terapèutica incorporada als protocols d’actuació però Roca apunta que també s’utilitzava com a mètode de prevenció de caigudes i lesions greus. A Catalunya la mitjana de residents immobilitzats en els centres residencials se situa al voltant del 40 per cent, assenyala la directora.

Així doncs, i amb l’ànim d’apostar per la dignitat dels residents i la qualitat assistencial del centre, van impulsar el projecte ‘Treballem per la contenció zero’. Un projecte basat en canvis organitzats i l’aplicació d’un seguit de mesures alternatives a la contenció física. Entre les mesures, destaquen la diària estimulació física i cognitiva, una major implicació de les famílies, l’augment del treball en equip del personal, la revisió periòdica de l’estat de salut de l’usuari –amb dues reunions setmanals on es valora l’estat de salut dels residents– i l’ús de mitjans tècnics com coixins i butaques inclinables. El pla ha comptat amb el suport dels inspectors que revisen els funcionaments dels centres.

A dia d’avui el percentatge d’ús de subjeccions s’ha reduït d’un 20 per cent inicial a un simbòlic 3 per cent, convertint-se en una de les residències amb un dels percentatges més baixos de Catalunya. El projecte s’ha exportat amb èxit a altres residència gestionades per Sagessa, per exemple a Amposta, Ascó i Flix.

Roca creu que l’ús de la subjecció física només s’ha d’utilitzar «com a mesura excepcional, i no com a primera elecció. S’aplicarà en cas que fracassin totes les altres alternatives que posem sobre la taula i disposi de la justificació clínica adequada», afirma.

Entre les mesures alternatives, destaca la transferència de les cadires de rodes –on el risc de caiguda és superior– a les butaques inclinables i l’ús de coixins especials, que estan disponibles als mercats. «Es tracta de coixins que eviten que l’avi rellisqui», apunta Roca.

Comentarios
Multimedia Diari