La restauració de la façana de la Catedral de Tortosa comença la setmana vinent

El Bisbat de Tortosa ha adjudicat les obres a l’empresa valenciana EMR per un import de prop de 500.000 euros

08 abril 2021 10:00 | Actualizado a 08 abril 2021 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’actual estat de la façana de la Catedral de Tortosa té els dies comptats. La neteja i la restauració de la façana principal del temple començarà el dia 15 d’abril, dijous vinent, i els treballs està previst que finalitzen en un any.

La proposta d’actuació es concreta en una neteja general i profunda dels paraments i altres elements que conformen la façana, però també en la reconstrucció d’aquelles parts, la manca de les quals afavoreix la degradació dels seus materials. També es plantegen tasques i tractaments per a millorar la seua conservació i allargar al màxim possible l’efecte de la intervenció que ara es farà.

El Bisbat de Tortosa ha adjudicat les obres a l’empresa valenciana EMR (Estudio Métodos de la Restauración S.L.) per un import de prop de 500.000 euros. La Diòcesi havia licitat el projecte per un import de 600.000 euros i l’havia plantejat per fases pel seu elevat cost econòmic, però les subvencions del Ministeri de Foment (60% del cost) i els ajuts de l’Ajuntament de Tortosa (45.000 euros), la Diputació de Tarragona (45.000 euros) i la conselleria de Cultura de la Generalitat (24.000 euros) han animat finalment el Bisbat de Tortosa a fer l’obra completa.

El projecte per restaurar-la i netejar-la és dels arquitectes Carles Brull i Andreu Alfonso i el Bisbat de Tortosa l’ha adjudicat a través d’un concurs per invitació. Al procés de licitació es va convidar sis empreses que treballen habitualment amb la Diòcesi i que han fet altres treballs de restauració i reparació per al Bisbat de Tortosa. Una de les obres més significatives de l’empresa guanyadora és la rehabilitació de l’església de Sant Nicolau de València, coneguda com «la Capella Sixtina» valenciana.

Com ha explicat l’arquitecte Carles Brull, a la façana de la Catedral de Tortosa no s’ha actuat des de la Guerra del Francès. «La part més fàcil de la restauració serà la neteja de la façana, mentre que revertir la degradació de determinats elements de pedra esdevindrà una tasca una mica més complexa», va explicar ahir en l’anunci del començament de les obres. «Més enllà de la brutícia i la pols que amaguen els elements patrimonials hi ha patologies més greus que afecten la pedra i els elements estructurals i per això hi actuarem i ho revertirem, per deixar-ho en el millor estat possible».

El canvi en l’aspecte de la façana es preveu espectacular. Amb aquesta important actuació, la façana barroca recobrarà els seus colors originals: rosats del Jaspi de la Cinta, ocres, negres i blancs. A la fornícula central s’instal·larà la imatge de la Mare de Déu de la Cinta, encarregada per l’Arxiconfraria de la Cinta.

En la mateixa línia es planteja la substitució o millora de la protecció d’algunes fusteries i reixes que o bé presenten problemes de conservació (oxidació, corrosió, parts malmeses o trencades, etc) o bé tenen un aspecte poc apropiat per a un edifici com la Catedral, entre les quals estan les seves tres portes. Així, es revestiran les tres portes amb llautó daurat.

La solució projectada va però una mica més enllà, i mitjançant determinats plecs de les bandes de llautó fa que aquestes es caracteritzin com a cintes entregirades, en una al·legoria a la Mare de Déu de la Cinta. A més, hi comptararan amb una inscripció en relació. Per a evitar que els coloms hi tornen a habitar degradant de nou la façana, s’obtarà, entre altres mesures, per un sistema amb bandes d’electrorepulsió que els espantarà.

Si bé en els darrers anys el Bisbat ha fet diverses restauracions de capelles i retaules de la Catedral, cap actuació estarà a l’alçada d’aquesta obra de tan gran envergadura.

«Aquesta serà l’obra més important en la qual m’hauré implicat com a Bisbe, i és una gran satisfacció. És una notícia important per a totes les Terres de l’Ebre», va declarar el Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.

«La façana té una funció d’aparador, crida l’atenció dels vianants, que s’interessen per allò que hi ha dins. Per això es va encomanar als arquitectes i restauradors un projecte de neteja tècnica acurada de la façana», va valorar per la seua banda Mossèn José Luis Arin, degà del Capítol de la Catedral.

Comentarios
Multimedia Diari