La revolució del caixer automàtic

REPORTATGE: La instal·lació d’expenedors bancaris canviarà la vida diària dels veïns d’una dotzena de petits pobles de Tarragona i l’Ebre 

10 febrero 2018 13:00 | Actualizado a 12 febrero 2018 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Fita històrica». «Revolució». «Un abans i un després». Així qualifiquen la instal·lació d’un caixer automàtic alcaldes i veïns de les dotze petites poblacions de Tarragona i l’Ebre que l’aconseguiran pròximament, gràcies a un conveni amb la Diputació de Tarragona i CaixaBank.

I és que avui, per disposar de diners en efectiu, un veí de la Torre de l’Espanyol s’ha de desplaçar 7 quilòmetres fins a Ascó, la població més propera on hi ha una sucursal bancària amb caixer automàtic. A Godall, el viatge és fins a Ulldecona, Santa Bàrbara o la Sénia. Alguns municipis disposen de seccions de crèdit de les cooperatives agràries, que donen un mínim servei als seus socis, però el fet de poder comptar amb un caixer d’última generació operatiu les 24 hores suposarà un canvi substancial per a la vida diària d’aquests pobles rurals. A més de la Torre i Godall, la mesura arriba a Paüls, Vinebre i Garcia a les Terres de l’Ebre i a Aiguamúrcia, Albinyana, Almoster, el Montmell, Pratdip, Puigpelat i Vilaplana, al Camp de Tarragona.

«És una millora bàsica i molt esperada, que beneficia especialment a la gent gran, que té més dificultat per a desplaçar-se, i els comerços», detalla al Diari l’alcalde de Paüls, Enric Adell. En aquesta població del Baix Ebre situada enmig del massís del Port fa més de deu anys que no hi ha cap sucursal bancària. 

A Vinebre, amb menys de 500 habitants, no n’hi ha hagut mai cap. «Hem treballat molts anys per aconseguir almenys un caixer», afirma l’alcaldessa d’aquesta població, Gemma Carim, qui admet que la mesura en cap cas és rendible econòmicament. «És rentable socialment». 
A més, confien que afavorirà el turisme. «Ara si un visitant es queda sense diners i ha de marxar per anar a treure’n a un altre poble, ja no torna», lamenta l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà. 
I és que moltes de les petites botigues d’aquests pobles no accepten targetes de crèdit. «A Godall ara només tenim un bar i només s’hi pot pagar en efectiu; un fet que pot suposar un inconvenient per a la gent que ve de fora, en festes com ara per Carnaval», afirma l’alcaldessa, Tere Esmel. 

Els ajuntaments estan acabant de decidir el lloc on ubicaran el preuat caixer, d’última generació  i que a més de poder disposar de diners en efectiu, els permetrà pagar tributs, multes «i fins i tot comprar entrades», comenta Juncà. 

CaixaBank, la Diputació de Tarragona-BASE i cada ajuntament assumeixen a parts iguals el cost de cada caixer. La despesa per als consistoris serà de menys de 300 euros mensuals. «Per a les finances d’un ajuntament petit és una quantitat a tenir en compte, però la nostra feina és oferir serveis als veïns i no se m’acut un servei més necessari que aquest», afirma Adell. «Hem de treballar per oferir tot allò necessari perquè el fet de viure a un poble o viure a la ciutat sigui una elecció dels veïns i no una qüestió de necessitat», remarca Carim. 
Pel que fa a la infraestructura, CaixaBank aportarà la tecnologia i es farà càrrec de la instal·lació i manteniment dels dispositius, els municipis facilitaran l’espai físic i vetllaran pel seu bon ús i BASE de la Diputació ha adaptat tot el seu mètode de pagament de tributs perquè sigui efectiu a través d’aquest sistema.

Comentarios
Multimedia Diari