La revolució dels transports a les Terres de l’Ebre

Exposició a Amposta. Una mostra al Museu de les Terres de l’Ebre aborda l’avenç en els vehicles que va fer canviar la societat tradicional

08 mayo 2021 18:20 | Actualizado a 09 mayo 2021 06:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A partir del s. XIX comencen a aparèixer nous vehicles, a excepció dels de tracció animal, que són més antics. A partir del s. XX, a Catalunya i a les Terres de l’Ebre es comencen a generalitzar aquests nous mitjans de transport, que són versions anteriors dels que tenim actualment. Bicicletes, motos, cotxes i altres transports comencen a aparèixer fent canviar la societat tradicional. Amb aquesta revolució del transport, les noves formes de desplaçament i l’aparició de les seves infraestructures, es veu que les Terres de l’Ebre eren ja un lloc central de comunicacions entre Barcelona i València.

Per destacar la importància d’aquest fenomen, el Museu de les Terres de l’Ebre, ha organitzat de forma conjunta amb l’Ajuntament d’Amposta l’exposició «La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX». Àlex Farnós, director del Museu de les Terres de l’Ebre i coordinador de l’exposició, destaca la importància d’aquesta part de la història i apunta que «sovint parlem molt de les revolucions industrials o de la digital, però sembla que oblidem una que ha estat fonamental pel canvi en la societat del segle, la dels transports i les comunicacions.» I és que aquesta revolució va provocar canvis tan importants com l’acurçament del temps de desplaçament o l’oportunitat de començar a exportar producte local. Per això, aquesta exposició, posa en relleu la relació entre els transports, les seves infraestructures i les Terres de l’Ebre. Els visitants podran observar vehicles d’època exposats i plafons amb textos, fotografies antigues i altres documents vinculats a la construcció d’infraestructures com la del projecte original del Pont Penjant d’Amposta, realitzat per José Eugenio Ribera, la documentació relativa al vapor Anita, o informació d’altres transports tan típicament ebrencs com els llaguts o el Carrilet de la Cava.

La Festa del Mercat al Museu

 

Cada any, el Museu de les Terres de l’Ebre és partícip de la Festa del Mercat a la Plaça amb exposicions temàtiques sobre el tema escollit per a la Festa. L’exposició per aquesta 13a edició sobre la importància de les comunicacions al territori es podrà visitar del 7 de maig al 20 de juny a la sala d’exposicions temporals del Museu. Mitjançant reserva prèvia, s’oferiran també visites guiades els dies 14, 15 i 16 al matí. A més, el dia 15 a la tarda hi haurà també una visita teatralitzada.

Comentarios
Multimedia Diari