La segona crescuda de l'any a l'Ebre inunda els embarcadors fluvials

Un episodi de neu i pluja a la capçalera de la conca provoca una nova avinguda d'aigua i que els pantans alliberin més aigua

19 mayo 2017 23:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La segona crescuda del riu Ebre durant aquest 2015 ha provocat les primeres incidències destacades al tram català del riu. Els embarcadors fluvials i passos de barca han quedat inundats per l’alt cabal del riu, que supera els 1.000 metres cúbics/segon a les comarques de la Ribera i el Baix Ebre. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) no preveu, per ara, un augment d’aquest cabal, que si fos el cas podria estendre les incidències als camps de conreu més propers a la riba.

Ahir les afectacions més visibles es situaven a l’àrea de lleure de l’Aubadera i zona del Club Nàutic de Móra d’Ebre (imatge inferior) i a l’embarcador i pas de barca de Garcia (imatge superior).

En l’anterior i primera crescuda de l’any, a finals de gener, el cabal a l’Ebre català no va superar els 800 m3/segon malgrat que aigües amunt, a Burgos, Navarra i Aragó generà importants inundacions i moltes crítiques als gestors de la conca. Llavors, el sistema d’embassament de Mequinensa, Riba-roja i Flix va poder engolir la crescuda sense haver d’augmentar el cabal de sortida aigües avall.

Coixí per a Mequinensa

Ara en canvi, i donat que l’embasament de Mequinensa supera el 85 per cent de la seva capacitat, s’ha decidit alliberar més aigua i fer coixí per rebre aquesta segona avinguda d’aigua, que ahir a Castejón (Navarra) s’aproximava als 1.500 m3/s, nivell que s’espera que assoleixi el riu al seu pas per Saragossa, demà dijous. Les fortes pluges a la capçalera de la conca han provocat aquesta nova avinguda. Després d’un gener amb un cabal relativament baix, amb mínims per sota dels 90 m3/s, la situació va canviar a partir del 30 de gener i així s’ha mantingut i ara incrementat el mes de febrer.

Aquest episodi d’avinguda controlada és molt beneficiós per a l’ecosistema, tant per l’efecte d’arrossegament de les plantes aquàtiques riu avall com per l’aportació d’aigua dolça a la costa deltaica, que beneficia la producció piscícola i aqüícola.

La crescuda es produeix més d’un més abans de l’inici de la temporada de navegació, fixada per l’1 d’abril, quan són necessaris uns cabals menors.

Comentarios
Multimedia Diari