La sequera castiga la campanya d’enguany de collita de cítrics i olives

Bítem, al Baix Ebre, celebra el cap de setmana la Fira de la Clementina amb el rerefons de la baixada de la producció, mentre que la Cooperativa Soldebre inicia la campanya de l’oliva amb afectacions per les pluges escasses

23 octubre 2017 09:40 | Actualizado a 26 octubre 2017 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La greu sequera que pateix Catalunya i el conjunt de l’Estat ha danyat la producció de dos dels principals cultius agrícoles de les Terres de l’Ebre: els cítrics i oliva, ambdós en època de collita. Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Bítem, al Baix Ebre, la Fira de Clementina, un certamen on un dels temes de conversa ha estat la caiguda prevista de la producció en un 25 per cent respecte a l’any anterior.

Les altes temperatures, que són anormals per aquesta època de l’any, i l’escassa pluviometria, malgrat l’última tempesta, han impedit un fruit de millor qualitat i calibre. El responsable de la secció citrícola de Soldebre, Ximo Valldepérez, estima que la producció de la gran cooperativa amb seu de Tortosa serà de 14 milions de quilos de cítrics, quatre menys que l’any passat.  «Abans només passava amb l’olivera, però per motius climàtics cada vegada més ens trobem que els fruiters tenen anyades de molta producció que fan que l’arbre se’n ressenti i no produeixi tant els anys següents».

Unió de Pagesos estima que la collita de cítrics a l’Ebre serà d’unes 130.000 tones, amb 80.000 tones de mandarines i 50.000 tones de taronja. El sindicat eleva la caiguda de la producció a un 40 per cent. A banda dels motius exposats, el sindicat afegeix que hi ha hagut un 5 per cent de mortalitat dels arbres i que les elevades temperatures han afavorit la proliferació de plagues. 

La campanya de recollida de cítrics s’allarga fins als mesos de març i abril quan es recullen les varietats més tardanes, però el moment de màxima activitat és al novembre i desembre.

D’altra banda, Soldebre ha arrancat fa només uns dies la  campanya de l’oli amb la previsió de recollir entre 10 i 12 milions de quilos d’olives. «Enguany tocaria que fos un any de més producció, pel propi cicle de l’olivera, però per culpa de la manca de pluges no preveiem un increment de quilos respecte a la campanya anterior», ha apuntat Pere Albacar, gerent de Soldebre, el qual destaca la bona qualitat del fruit que no s’ha vist atacat per les plagues. Soldebre comercialitza amb marca pròpia entre el 30 i el 35% de l’oli.

La forta tempesta d’aigua d’aquesta setmana al territori pot atenuar les perspectives negatives quant a la producció.


El riu Ebre i els embassaments pateixen set

Un dels indicadors per avaluar la gravetat de la sequera que pateix el territori és el cabal del riu Ebre i la capacitat dels embassaments al tram català del riu. Pel que fa al riu, ahir diumenge, i un cop més, el cabal es va situar per sota del mínim legal fixat en el pla hidrològic de l’Ebre, establert en 80 m3/segon. Ahir a les 19 hores, era de 78 m3/segon. Pel que als embassaments, Mequinensa se situava ahir en 44,3 per cent de la seva capacitat, una xifra força baixa malgrat les pluges d’aquesta setmana.

Comentarios
Multimedia Diari