La sequera castiga per tercer any la producció d’oli al Baix Ebre i Montsià

El sector preveu una nova campanya amb pèrdues de producció d’entre el 30 i el 70 per cent per la falta continuada de pluges. El sindicat Unió de Pagesos demana ajuts extraordinaris per als agricultors de les dues comarques

11 julio 2018 10:34 | Actualizado a 24 julio 2018 11:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La sequera continuada que des de fa més tres anys afecta les comarques del Baix Ebre i el Montsià està passant factura al conreu de l’olivera. Aquesta zona és la principal productora d’oli d’oliva de Catalunya i segons denuncia el sindicat agrari Unió de Pagesos, per a la propera campanya es preveuen unes pèrdues de producció d’entre el 30 i el 70 per cent, depenent les zones.

Les àrees més afectades són les de l’Aldea i Camarles, seguides de la plana de la Galera o Ulldecona, segons detalla Hilari Curto, coordinador d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre. Es tractaria així de la tercera campanya consecutiva amb pèrdues. La temporada 2016/2017, Unió de Pagesos ja va estimar un descens de la producció del 60% en aquestes dues comarques, fet que van representar unes pèrdues econòmiques de 21 milions d’euros, segons el sindicat. 

La climatologia del sud de les Terres de l’Ebre contrasta amb la de la resta de Catalunya, on enguany les pluges han estat abundants i les reserves són òptimes. «Aquí per contra, a excepció dels mesos de febrer i juny, pràcticament no ha plogut i quan ho ha fet no ha servit per a recuperar els arbres», comenta Curto. 

Així, el sindicat demana al Departament d’Agricultura que faci un acurat seguiment de la producció d’olives per la propera campanya, per tal que, «com a mínim, s’asseguri una justa fiscalitat a la pagesia d’aquestes dues comarques». De fet, els productors d’olives del Baix Ebre i Montsià ja han tributat en la declaració de la renda 2017 la meitat del que ho haurien fet si no s’haguessin comunicat danys climàtics per sequera.

De cara a la propera campanya, «la valoració dels danys al conreu de l’olivera a les dues comarques serà més important perquè l’Administració podria considerar que han patit fenòmens climàtics adversos, que poden assimilar-se a desastres naturals, cosa que permetria articular ajuts d’Estat», remarquen des d’UP. Així, els agricultors es podrien acollir a ajuts directes basats en les pèrdues de cada pagès, préstecs bonificats en els interessos i amb amortitzacions de capital a càrrec de l’administració, exempcions fiscals en l’IBI de rústica i reduccions en les cotitzacions de la seguretat social.  

El sindicat també alerta de la urgència de modificar l’actual assegurança de l’olivera, ja que ara s’hi acullen molt poques explotacions.

Comentarios
Multimedia Diari