Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La sequera escanya l'Ebre al seu pas per Tortosa per sota del cabal mínim

El cabal del riu assoleix aquesta setmana un màxim negatiu de 75 m3/s, quan el cabal mínim ambiental és de 80

A.Caralt

Whatsapp
El riu Ebre, ahir al seu pas Tortosa, amb un cabal per sota del mínim. Foto: JOAN REVILLAS

El riu Ebre, ahir al seu pas Tortosa, amb un cabal per sota del mínim. Foto: JOAN REVILLAS

El cabal del riu Ebre al seu pas per Tortosa s’ha situat aquesta setmana, ahir i abans d’ahir, dilluns, per sota del cabal mínim fixat en el polèmic nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. El cabal mínim durant 10 mesos a l’any està fixat en 80 metres cúbics per segon, quan en la última dècada i fins l’aprovació del pla, rebutjat per la immensa part de la societat ebrenca, el mínim ambiental s’havia fixat en 100 m3/s.

Doncs bé, dilluns, entre les 18 i les 23 hores, el cabal va baixar dels 80 m3/s fins a a un mínim mensual de 75 m3/s. Ahir, dimarts, es va repetir l’anomalia, entre les 05 i les 11 hores, amb un mínim de 77 m3/s. La imatge ahir a Tortosa era la d’un dia sense pràcticament corrent d’aigua i amb la platgeta fluvial del barri de Ferreries cada cop més ampla –vegeu imatge–. Aigües amunt, a Ascó, el cabal és superior, entre 150 i 170 m3/s.

‘Una gestió complexa’

Fonts de la Confederació Hidrogafica de l‘Ebre (CHE), responsable de la gestió de l’aigua de la conca, van qualificar la situació de «puntual» i que un cop es detecten aquests casos de cabals mínims per sota dels fixats «s’intenta modificar ràpidament». Ahir a la tarda, de fet, el cabal per Tortosa va augmentar fins els 88 m3/segon, dins la normativa vigent.

La CHE va justificar el molt baix cabal de l’Ebre per l’estiatge i la sequera, cada cop més severa a la conca. Això obliga a regular els embassaments, s’explicà, per regular els usos de l’aigua compromesos –sobretot regadiu– i en el marc d’aquesta «gestió complexa» es poden produir situacions com l’esmentada.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) és conscient de l’anomalia. El seu portaveu, Manolo Tomàs, explica al Diari que en els últims dies han detectat que les plantes aquàtiques arrelades al centre del llit del riu no es movien per absència del cabal.

Tomàs lamenta un cop més la gestió del riu per part de la CHE i les empreses hidroelèctriques i afirma que l’ínfim cabal permet que la temuda falca salina avanci cada cop més riu amunt, degrada el fràgil ecosistema del Delta, i perjudica el sector aqüícola, entre altres efectes adversos.

Tomàs afegeix que la PDE no actuarà davant la incidència però que la CHE té capacitat per «obligar» a les hidroelèctriques a alliberar l’aigua necessària per donar compliment al cabal mínim.

La plataforma confia en la via europea per resoldre la situació; d’una banda en l’avaluació del pla per part de les institucions europees i en la queixa presentada i acceptada per Europa.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También