La temporada taurina a l'Ebre acaba amb una dotzena de denúncies

Les entitats animalistes alerten que hi ha participació de menors de 14 anys en els bous capllaçats, mentre que els aficionats remarquen que ha estat una temporada ‘segura i tranquil·la’

30 noviembre 2018 09:41 | Actualizado a 03 diciembre 2018 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El municipi de Camarles posarà punt i final a la temporada taurina de les Terres de l’Ebre amb bous els dies 6 i 7 de desembre. Una temporada amb un balanç molt diferent per a aficionats taurins i animalistes. Mentre que l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre la qualifica de segura i tranquil·la i felicita els organitzadors dels pobles «per la feina ben feta», des de les entitats animalistes s’han tornat a presentar una dotzena de denúncies referents a la seguretat i el benestar animal, i alerten d’un foment «de la participació de menors de 14 anys» en els espectacles. 

Les últimes denúncies han anat a càrrec d’AnimaNaturalis. Concretament han estat sis presentades aquesta mateixa setmana davant la Generalitat i referents a bous d’Amposta, Xerta, Sant Jaume i Mas de Barberans. 

Tres de les de denúncies són en relació als bous capllaçats celebrats a Amposta, durant les festes de juliol i agost, on AnimaNaturalis ha aportat «documentació gràfica que demostra que van participar presumptes menors de 14 anys» i que demana que la delegació investigui, tot recordant que la participació d’aquests menors és una infracció greu i comporta multes d’entre 601 i 60.000 euros. En aquest sentit, l’entitat es felicita perquè ha aconseguit «que a Santa Bàrbara se li hagi obert un expedient sancionador per la flagrant participació de menors de 14 anys als bous capllaçats de 2017». 

Altres denúncies fan referència a la seguretat i el benestar animal. Així, denuncien el trencament de la banya d’un bou embolat a Mas de Barberans, o la pujada d’un animal a una carreta o cadafal a Sant Jaume d’Enveja. «A Xerta, un bou embolat, que per llei només pot durar 30 minuts, es va convertir en una hora de circ lamentable en què el ramader no aconseguia tornar el bou als torils i durant 25 minuts va estar empaitant-lo, donant-li cops amb vares de fusta i propinant-li descàrregues elèctriques», afirma Aïda Gascón, activista que hi va ser present el 3 de novembre passat. 

Les denúncies d’AnimaNaturalis se sumen a les altres sis presentades per l’Associació contra la Tortura i el Maltractament Animal (Actima), per incidències en bous a Santa Bàrbara, Deltebre, Alcanar i Sant Jaume d’Enveja. 

Des de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre defensen que la temporada ha estat tranquil·la i amb més o menys els mateixos actes que l’any passat. El president de l’entitat, Santi Albiol, felicita els organitzadors «perquè s’estan fent les coses bé», en el marc de la Llei de les festes tradicionals amb bous que regula l’activitat. 

«Cada cop més les denúncies tenen a veure amb la seguretat i no amb el benestar animal», afirma Albiol, que celebra que l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines ha entrat a formar part del Consell de l’Associacionisme Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat. «És un pas important per al reconeixement dels bous i del nostre col·lectiu», afirma. 

Comentarios
Multimedia Diari