Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La transformació del Delta i la seva gent, documentada i explicada a través del cultiu de l'arròs

Serà el tema monogràfic de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic del Museu de les Terres de l'Ebre

ACN

Whatsapp
Demostració dels segadors de Deltebre durant la festa de la sega de l'arròs el 21 de Setembre de 2015. Foto: ACN

Demostració dels segadors de Deltebre durant la festa de la sega de l'arròs el 21 de Setembre de 2015. Foto: ACN

El tema monogràfic de la cinquena edició de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic del Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, és l'arròs del Delta. Sens dubte, l'arròs caracteritza i personalitza la zona i els audiovisuals que oferirà repassen aspectes molt diversos, des de la seva implantació a finals del segle XIX, el fins les formes de vida de la població deltaica. La mostra s'inaugura aquest divendres a la tarda amb l'estrena del documental del productor ampostí, Pau Bertomeu, "L'arròs. El cicle de la vida al delta de l'Ebre". La resta de passis es faran dissabte a la tarda. És el tercer cop que Amposta participa en aquest certamen multiseu que va arrencar al juliol a Barcelona.

La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic consta de produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general. Combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, totes sota el denominador comú de ser i testimoniar formes de vida que es donen en la nostra societat. El certamen va començar a Barcelona al juliol però és un esdeveniment amb diverses seus. Són el Museu de Cervera, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri d'Àneu, l'Institut Ramon Muntaner de Campredó, Puigcerdà, La Terreta, Tremp i Barcelona, el Museu del Ter de Vic, Manlleu, Sant Mateu de Bages, Les Masies de Voltregà i Ripoll, el Museu de la Pesca de Palamós i el Museu de les Terres de l'Ebre a Amposta.

A la capital del Montsià, és el tercer any que se celebra. El primer any es va dedicar a les Terres de l'Ebre de manera més general, l'any passat es va fer sobre el riu Ebre i aquesta edició es centrarà en el cultiu de l'arròs. Justament, el document amb què s'inaugura gira al voltant de tot el cicle d'aquest producte. En paraules del mateix realitzador, el productor ampostí Pau Bertomeu (de Delta Produccions), es tracta d'un documental íntim que ha resolt la seva necessitat personal d'ell mateix per conèixer tot el cicle de la vida de l'arròs.

Dissabte continuarà la mostra amb un passi de tres hores de diversos documentals sobre l'agricultura, la natura, i la vida entorn de l'arrossar. El més antic és de 1962 i el més actual, sobre la sal i l'anxova, s'ha estrenat enguany.

Aquest certamen també s'inclou dins de les Jornades Gastronòmiques de l'Arròs, que es celebren a Amposta de l'1 al 31 d'octubre. És una activitat organitzada per la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, el Museu de les Terres de l'Ebre, l'Ajuntament d'Amposta i la Xarxa OPEI.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También