La unitat verda dels Mossos a les Terres de l'Ebre

Anomenada Unitat Regional de Medi Ambient (URMA), l’equip opera a la regió policial de les Terres de l’Ebre des del seu desplegament, l’any 2008.

05 junio 2017 08:37 | Actualizado a 24 noviembre 2017 19:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Mossos d’Esquadra també lluiten per la conservació del medi natural. En l’imaginari de la societat catalana els encarregats de dur a terme aquesta tasca són els Agents Rurals i, en segon terme, el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil. Però la policia catalana disposa d’una unitat especialitzada, a cada regió policial, i la de l’Ebre, avui, actua més que mai.

Anomenada Unitat Regional de Medi Ambient (URMA), l’equip opera a la regió policial de les Terres de l’Ebre des del seu desplegament, l’any 2008.

La seva principal funció és preventiva, és a dir, evitar que es cometin infraccions o delictes contra el medi ambient encara que, si es detecta un cas, s’investiga fins allà on sigui possible.

La font d’informació més rellevant, detalla el caporal de la unitat, Salvador Mauri, és la subministrada per la mateixa ciutadania. «Són els veïns els que viuen més prop del territori i ells ens poden advertir de situacions anòmales. Ho poden fer adreçant-se a les comissaries o ens poden fer arribar la informació a través d’associacions com les societats de caces o les confraries de pescadors», detalla. 

L’URMA té contacte directe amb aquests agents, així que és un via de comunicació ràpida i efectiva. Els ajuntaments també coneixen l’existència de la unitat i els hi poden transmetre informació. «Volem tenir un contacte proper al territori, i treballar plegats amb ells, la nostra voluntat és de proximitat», insisteix el caporal.

Col·laboració
D’altra banda, l’URMA rep informació valuosa dels grups de proximitat rural dels Mossos d’Esquadra, que patrullen com també ho fan ells pel territori, i d’unitats de Medi Ambient d’altres regions policials catalanes.

En un territori declarat reserva de la biosfera amb una elevada biodiversitat de fauna i un nombre molt gran de llicències de caça, la lluita contra el furtivisme es revela com una de les principals línies d’acció. Una de les últimes actuacions en aquest camp ha estat el comís de fins a 77 quilos de catxels –una espècie comestible d’escopinya– a un mariscador furtiu que sense autorització recollia en una àrea del delta de l’Ebre el preuat mol·lusc de zones protegides no permeses (veure imatge adjunta). «Després, sense passar per una llotja, ho venia a una tercera persona a un preu inferior de mercat», explica el caporal. 

Com el Delta, el riu Ebre és un altre punt calent d’actuació. Aquí també s’ha actuat contra pescadors furtius. Una de les actuacions recents més significatives, duta a terme amb els Agents Rurals, ha estat la retirada d’un cable metàl·lic estès per sobre del riu Ebre, a un metre i mig d’alçada de l’aigua, amb la tècnica del palangre per a poder pescar.

L’URMA no disposa d’una embarcació per poder navegar pel riu però, adverteix, que realitza nombrosos patrullatges per les vores de l’Ebre per detectar pràctiques anòmales, com la pesca permesa o l’acampada il·legal.

Abocaments

Una segona línia d’actuació fa referència a la detecció d’abocaments no permesos i al control de la qualitat ambiental del medi. La unitat, per exemple, té capacitat per prendre mostres de sòls i aigua susceptibles de patir contaminació. 

Entre els abocaments més grans detectats, destaca el de 3.500 pneumàtics descoberts en una finca privada al terme de Roquetes, al Baix Ebre. «Era una contaminació improcedent del medi i vam actuar», apunta el caporal.

També en els últims anys s’ha actuat en un cas d’abocament de purins sense control que ha contaminat pous particulars de subministrament d’aigua.
El llistat d’actuacions més rellevants es completa amb la detecció de la construcció de masets il·legals en terrenys rústics, tasca de vigilància i prevenció d’incendis forestals, la inspecció de la càrrega de vaixells de pesca –a vegades conjuntament amb els inspectors de prevenció–, i la inspecció de la maquinària agrícola que vol passar del marge esquerre al marge dret del Delta atès l’alt risc associat de transport d’exemplars de caragol poma d’una zona a l’altra. Aquests treballs de control i inspecció els executen amb els Agents Rurals i la Guàrdia Civil per encàrrec del Departament d’Agricultura.

De fet, admeten, la plaga del caragol poma, estesa fa anys al marge esquerre del Delta, és el principal problema ambiental que pateix el món agrícola a l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari