Alerta a l'Ebre per l'aparició de nius de vespa asiàtica

Els apicultors reclamen ajuda a l’administració per a contenir l’espècie invasora ara que acaba d’establir-se al territori, i demanen a la ciutadania que doni avís ràpidament si veu un niu

26 octubre 2021 19:50 | Actualizado a 28 octubre 2021 05:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La troballa dels primers nius de vespa asiàtica (vespa velutina) a les Terres de l’Ebre confirma l’establiment d’aquesta espècie invasora al territori; un fet que ha posat en alerta els Agents Rurals i preocupa molt el sector apícola ebrenc.El primer niu va ser localitzat la setmana passada a la façana posterior de l’ajuntament de Tortosa, confirmat pels Agents Rurals i ja eliminat per part d’una empresa especialitzada contractada pel mateix consistori. Una família de Santa Bàrbara hauria alertat el Seprona d'un altre niu en una caseta de camp de la seva propietat, però finalment els Agents Rurals han confirmat que no era vespa velutina, sinó una espècie autòctona també de grans dimensions. 

La vespa velutina, procedent del sudest asiàtic, és un gran depredador d’abelles.

Segons detalla al Diari el cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, la primera observació d’un adult de vespa asiàtica al territori es remunta al setembre del 2019, en un paratge del terme de Tivissa però ja prop de l’Ametlla de Mar. Es va tractar d’un cas aïllat i no va ser fins un any més tard, al setembre del 2020, quan es van produir els primers atacs d’adults de l’espècie a arnes d’abelles situades a la serra de Cardó, en dos punts als termes de Benifallet i Tivenys. Els Agents Rurals van fer llavors una cerca, fins i tot amb dron i càmara tèrmica, per intentar trobar nius de l’espècie. Però va ser infructuosa.

Es Agents Rurals han rebut molts avisos de possibles nius, però fins ara havien estat falses alarmes.

Segons Miquel Àngel Garcia, detectar aquests nius en entorns urbans resulta molt més fàcil que al camp i les recents troballes vindrien a confirmar que l’espècie invasora s’ha anat establint al territori, tot i que creu que el nombre de nius deu ser baix. I és que el clima de les Terres de l’Ebre no és el més favorable per a l’espècie, que prefereix entorns més humits con els que pot trobar al nord de la península Ibèrica, en zones com Galícia o Astúries, o fins i tot la demarcació de Girona.

Aquesta època de l’any és la més favorable per a la detecció de l’espècie i els seus nius. «A l’hivern només sobreviuen les reines fecundades, mentre que la resta de la colònia mor. A la primavera fan un niu primari, molt petit, per a quinze o vint obreres, i posteriorment fan un niu secundari, molt més gran, que pot arribar a ser com una pilota. Allí les obreres van buscant aliment per a les larves, i aquest aliment són les abelles. Ens trobem en aquest moment del cicle»; detalla el cap dels Agents Rurals.

Els productors de mel de les Terres de l’Ebre, amb especial implantació al Perelló, veuen amb preocupació l’arribada de la temuda espècie. Així, demanen ajuda a l’administració per aturar-ne l’expansió. «Ara és el moment d’actuar, quan acaba d’arribar», remarca el president de l’Apícola Tarragonina, Néstor Casanova, qui reclama un equip especial d’actuació per part dels Agents Rurals.

Trucar al 112

Els apicultors demanen a la ciutadania que done l’alerta el més aviat possible si veuen algun niu. Des de la Generalitat també remarquen que cal trucar al telèfon 112, des d’on es donarà l’avís als Agents Rurals, que s’encarregaran de verificar la troballa.

Comentarios
Multimedia Diari