L'absència de contractació pública castiga la recuperació de l'economia de l'Ebre

Les raons són la interinitat de la Generalitat els últims mesos i una llei estatal que encotilla l´acció dels ajuntaments

19 mayo 2017 19:12 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’informe econòmic de les Terres de l’Ebre el 2015 mostra una situació de creixement global, encara que insuficient i amb mostres d’esgotament els últims dos trimestres. L’Ebre va finalitzar l’any amb 48.321 cotitzants, 1.291 afiliats més que en el quart trimestre de l’any anterior, però el darrer trimestre la cotització va créixer escassament un 2,7 %, per sota de la mitjana catalana.

Elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, l’informe es va presentar ahir al Campus Ebre de Tortosa amb la presència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i d’Amposta, Adam Tomàs.

Bel va justificar la desacceleració econòmica en l’última part de 2015 per la quasi absència de contractació pública, un motor clau en la primera part de l’any. En el cas de la Generalitat, les dificultats de tresoreria i la interinitat del Govern en el marc de les eleccions del 27-S en són les raons. En el cas de l’administració local, l’altre agent potent de contractació, l’entrada en vigor de la llei estatal de racionalització de la hisenda local, coneguda com a llei Arsal, ha impedit destinar recursos suficients dels ajuntaments a la contractació. «Ens ha impedit, en alguns casos, aplicar els superàvits de forma lliure. Si ho haguéssim pogut fer, les xifres d’ocupació serien millors».

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va lamentar l’encotillament tot i remarcar els molts recursos que es destinen a apaivagar l’atur i la crisi econòmica. «Cobrim la immediatesa, ho hem de fer, però no ens permet, com voldríem, treballar per millorar l’estructura de l’economia».

L’augment de cotitzants el 2015 no ha resol les dificultats per reduir l’atur en els extrems dels trams d’edat, els menors de 20 anys i els majors de 60 anys; les dificultats per generar ocupació entre les persones amb majors nivells de qualificació, amb la consegüent fuga de talents o l’acceptació de treballs de qualificació inferior (efecte adequació), i, finalment, l’increment de contractes amb durada reduïda, sobretot de menys de tres mesos

Amb tot, les dades qualitatives de 2015 en termes globals són positives. «Hi ha hagut més producció, més vendes, més ocupació...», remarcà el director de la càtedra, Joan Antonio Duro.

Entre els sectors motors del creixement econòmic el 2015, destaca el sector industrial amb un creixement clar. Duro insistí en el potencial de l’Ebre, sobretot a les zones de costa. També destaca dinàmiques expansives en altres activitats com l’oci, l’hostaleria, les manufactures, els serveis empresarials o el transport.

Comentarios
Multimedia Diari