L’accident d’autocar de Freginals arribarà finalment a judici

L’Audiència ordena reobrir el cas i insta el jutge d’Amposta a tancar la instrucció perquè el fiscal pugui acusar

30 octubre 2019 08:02 | Actualizado a 30 octubre 2019 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A la tercera ha anat la vençuda. Després que el Jutjat d’Instrucció 3 d’Amposta hagués arxivat fins a tres vegades la causa penal oberta per l’accident d’autocar de Freginals –ocorregut el 20 de març de 2016 i on van morir 13 estudiants d’Erasmus–, ara l’Audiència de Tarragona ha ordenat de nou la reobertura del cas. Però aquesta vegada dona un pas més i ordena al jutge instructor que dicti la interlocutòria per incoar el procediment abreujat. A la pràctica, indica que el cas arribarà a judici. Si les parts no demanen més proves, la instrucció s’acabarà i la Fiscalia haurà de presentar escrit d’acusació, moment que el jutge decretarà l’obertura de judici oral.

Després del primer arxiu el 13 de setembre de 2017, n’hi han hagut dos més –sempre rebutjats per l’Audiència Provincial de Tarragona–, el darrer el 8 de maig d’enguany. Contra aquests van presentar recurs d’apel·lació tant el fiscal com els familiars de les víctimes mortals. En aquesta darrera interlocutòria, de data del passat divendres, els magistrats recorden que ja van respondre el 8 de juny de l’any passat, tot i que van acordar que es realitzessin un seguit d’investigacions, com ara en el sistema de frenat de l’autobús així com que Inspecció de Treball lliurés l’expedient sancionador en relació a l’empresa: no tenia contractat un Servei de Prevenció de Riscos Laborals i el conductor feia els reconeixement mèdics anuals pel seu compte». 

Quant al sistema de frenat, no s’aprecien errors en l’electrònica de control o en el sistema de gestió del motor del vehicle amb anterioritat a l’accident.

«Imprudència greu»

Per a la Secció Segona de l’Audiència Provincial, «no descartem l’existència d’indicis evidents que la conducta de l’investigat –el conductor de l’autobús– fos d’imprudència greu». I ho tornen a basar en les declaracions de diversos passatgers, que van dir que el vehicle anava aixafant la línia del voral de forma molt seguida, que va baixar la finestra perquè li entrés aire fresc, que l’autocar anava fent esses, que la conducció no era normal o que el conductor s’estava dormint.

L’Audiència Provincial de Tarragona diu que no pot arxivar el cas per la possible incidència que hagi pogut tenir que un turisme impactés contra l’autocar després de l’accident o en el fet que l’accident s’hagués produït en un punt negre o que les víctimes no portessin el cinturó de seguretat. Tots aquests temes, recorda, han de sortir en el judici.

Finalment, els magistrats creuen que hi ha base per jutjar el conductor per 13 delictes d’homicidi per imprudència greu i diversos delictes de lesiones per imprudència greu.

Comentarios
Multimedia Diari