L’accident de Freginals en què van morir 13 joves, pendent de judici cinc anys després

El petit municipi del Montsià ha hagut de posposar per la pandèmia un acte d’homenatge previst amb motiu de l’efemèride, i planteja dedicar un carrer del nucli urbà al record de les víctimes

20 marzo 2021 07:10 | Actualizado a 20 marzo 2021 07:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Josep Roncero, alcalde de Freginals, ha tornat a dipositar un ram de flors al monòlit que recorda les 13 joves víctimes de l’accident d’autocar a l’autopista AP7, el 20 de març del 2016. Just avui fa cinc anys que una seixantena d’estudiants universitaris d’Erasmus de fins a 28 nacionalitats diferents tornaven de passar el dia de Sant Josep a les Falles de València, quan l’autocar en què viatjaven va bolcar de matinada. Les 13 noies van morir a l’acte, mentre que 26 joves més van resultar ferits de gravetat. Cinc anys després, el cas continua pendent de judici, amb el conductor del vehicle acusat dels delictes d’homicidi per imprudència i lesions. La Fiscalia demana 4 anys de presó.

L’atestat dels mossos va concloure que la causa de l’accident va ser la somnolència del conductor, en el que és l’accident de trànsit més greu a Catalunya des que la policia catalana va assumir les competències l’any 1998.

El sergent Miquel Martínez, cap d’investigació d’accidents de l’àrea regional de les Terres de l’Ebre, va rebre una trucada cap a les sis del matí alertant-lo del succés. La imatge que es va trobar en arribar al lloc el va impactar. Desenes de professionals dels cossos d’emergències es van posar a treballar per treure el més aviat possible els ferits, els quals també van quedar molt impactats per l’escena que deixava el sinistre. De fet, de seguida es van activar els professionals de suport psicològic per acompanyar els joves supervivents i les famílies. Els ferits es van traslladar a diversos hospitals, els més greus a Barcelona, però la majoria al Verge de la Cinta de Tortosa, el Comarcal d’Amposta i el de Vinaròs.

A l’Hotel Corona de Tortosa es va establir el gabinet de crisi, on a més dels supervivents s’hi van desplaçar també els màxims representants polítics. Fins i tot el llavors primer ministre italià, Matteo Renzi, va ser a Tortosa. I és que set de les noies finades eren italianes. Les estudiants tenien entre 20 i 25 anys i procedien també d’Alemanya, França, Romania, Àustria i Uzbequistan. Una diversitat de procedències comunitàries i extracomunitàries que va requerir també un gran dispositiu per a la repatriació, en coordinació amb les ambaixades i consolats, segons recorda el sergent dels Mossos.

La investigació policial de l’accident va durar tres mesos, per tal de determinar com i perquè es va produir. Cap de les noies que va perdre la vida portava el cinturó de seguretat posat. «Si l’haguessin portat, les lesions haguessin estat de menor abast», lamenta el sergent.

L’alcalde de Freginals també té molt present aquell fatídic 20 de març de fa cinc anys. «Malauradament hi ha accidents de forma regular a l’autopista, però quan em van venir a avisar vaig tenir clar que passava alguna cosa molt greu», rememora.

En aquests anys Josep Roncero ha anat acollint i acompanyant al lloc de l’accident molts familiars de les víctimes, especialment mares i pares, als que ha intentat donar consol.

Un any després del sinistre, es va inaugurar, amb la presència de les famílies, un monòlit amb un arbre de ferro forjat i tretze roses en record de les joves estudiants. «De tant en tant tinc la necessitat de visitar el lloc i deixar-hi una flor», admet l’alcalde.

Enguany estava previst poder dur a terme un nou acte de record i homenatge, però les restriccions per la pandèmia de Covid-19 han obligat a posposar-lo. L’Ajuntament de Freginals estudia dedicar un carrer a les estudiants d’Erasmus, en una de les zones de nova urbanització del nucli urbà. Roncero assegura que Freginals es va donar a conèixer fa cinc anys a nivell internacional «per una banda des d’una vessant negativa, per una tragèdia, però també hi ha la vessant positiva de l’ajuda i la solidaritat que vam mostrar com a territori».

Comentarios
Multimedia Diari