L’activitat de les salines, clau per a la colònia de flamencs del Delta

L’empresa Infosa demana dragatges que consolidin la barra del Trabucador, ara refeta però amenaçada per futurs temporals

08 agosto 2020 10:30 | Actualizado a 08 agosto 2020 10:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa Infosa, gestora de les Salines de la Trinitat, adverteix que si s’atura l’activitat salinera a la Punta de la Banya del delta de l’Ebre, es posarà «en greu perill» la presència de flamencs, una colònia instal·lada a la zona des de 1992 que enguany ha batut rècords de reproducció.

Segons Infosa, biòlegs i empreses de serveis ambientals i biodiversitat es mostren preocupats per la situació de les Salines. El trencament continuat de la barra del Trabucador, després del temporal Glòria, posa en risc la «viabilitat» de l’activitat salinera que genera, «en gran part», les zones humides on s’instal·len els flamencs.

L’alta densitat de sal afavoreix «la proliferació d’algues i microorganismes, sobretot d’artèmies, un dels principals aliments dels ocells».

Infosa i la direcció general de Costes de l’Estat han restaurat «amb esforços majúsculs durant els darrers mesos» la devastada barra del Trabucador, trencada pel Glòria i temporals posteriors. L’empresa salinera apunta que la feina feta «no deixa de ser una solució provisional» i que existeix l’amenaça que la barra es torni a trencar aquesta propera tardor. Això «fa que aquests esforços i diners invertits siguin del tot insuficients per assegurar el futur d’aquest indret únic de nidificació d’aus a la Mediterrània». Així, reclama a les administracions «que facin un treball de vigilància i manteniment a la zona» amb dragues o mitjans similars per consolidar la barra.

Si no es consolida el Trabucador i es garanteix l’accés a les Salines de la Trinitat, «l’activitat salinera deixarà de ser possible», adverteixen. «Si la zona s’asseca, deixaria de ser favorable per a multitud d’ocells aquàtics, entre ells els flamencs», afegeixen. Les empreses que donen suport a les mesures proposades per Infosa són Limonium, societat d’actuacions ambientals; Daurica, de serveis ambientals i de biodiversitat; i Audouin Birding Tours, empresa d’activitats ambientals.

Vegetació

Infosa es compromet a revegetar tot l’istme del Trabucador i crear comunitats de vegetació halòfila i psammòfila que contribueixin a la fixació de la sorra i fer-ne el manteniment, sempre que es contractin les dragues per part del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Parc Natural i la delegació de Costes de Tarragona, a qui demanen «responsabilitat per afrontar el problema».

Comentarios
Multimedia Diari