L'alt cabal de l'Ebre frena l'inici de la lluita contra la mosca negra

Els tècnics encarregats de la gestió de la plaga encara no han pogut mostrejar la presència de larves ni plantejar un primer tractament davant el perllongament de l'avinguda del riu

19 mayo 2017 23:08 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb el mes d’abril encetat i la Setmana Santa superada, el tram de l’Ebre català continua amb un alt cabal que impedeix, entre d’altres, l’inici de la campanya anual de la lluita contra la mosca negra, una plaga present la última dècada al territori molt molesta als mesos centrals de l’any.

L’episodi de crescuda, amb cabals més o menys alts, es perllonga des del 30 de gener, amb molts dies per sobre dels 1.000 metres cúbics per segon. En condicions òptimes, apunta al Diari el director tècnic de la lluita contra la plaga, Raül Escosa, el primer mostreig de presència de larves i primer tractament s’hauria d’haver realitzat, precisament, al mes de gener, «amb l’objectiu de combatre el desenvolupament de la primera generació de mosca negra de l’any». Així doncs, la lluita contra aquesta primera generació de mosca es dóna per perduda, tot i que la seva presència al territori no ha estat gaire percebuda, continua Escosa.

L’any passat també es va produir un episodi de crescuda a l’hivern i el primer tractament no es va poder realitzar fins al 27 de març. El 2013, la situació fou molt més preocupant, amb sis mesos de cabal alt, i un primer tractament, amb caràcter urgent, que no va arribar fins el mes de juliol. En canvi, ara fa tres anys, les condicions del riu van permetre realitzar un 27 de gener el primer dels set tractaments realitzats al llarg.

Enguany, apunta Escosa al Diari, els tècnics encara no han pogut realitzar cap mostreig sobre el nivell de larves de mosca negra a causa de la situació d’avinguda. D’altra banda, l’encàrrec administratiu per gestionar la lluita contra l’insecte «acaba d’arribar», en paraules del director, després que l’any passat es va completar el conveni de tres anys que garantia el finançament del cost dels tractaments.

Així les coses, cal esperar l’evolució del cabal de l’Ebre en els propers dies i setmanes. Si el cabal se situa per sota dels 500 metres cúbics per segon, «podrem entrar al riu i iniciar un primer mostreig». En aquest cas, el tractament es podria realitzar a finals d’aquest mes d’abril. Tot dependrà, però, de la força del desgel de la neu encara acumulada al Pirineu català i aragonès.

El precedent de 2013

En tot cas, després del que va succeir l’any 2013, una situació de crescuda perllongada en els mesos del cabal del riu no suposa que la plaga quedi minimitzada. Les crescudes no aconsegueixen arrencar del llit les plantes aquàtiques, que amb l’arribada del calor i l’acabament de la crescuda rebroten en força i esdevenen l’hàbitat ideal per a la mosca negra.

El tractament amb helicòpter contra les larves de la mosca negra consisteix en abocar en diversos trams del riu l’insecticida biològic BTI. El cabal òptim per fer-ho es situa entre 200 i 300 m3/segon.

Comentarios
Multimedia Diari