Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’alt nivell de l’Ebre filtra aigua a soterranis i pàrquings vora el riu

Una botiga de roba roman tancada perquè al soterrani s’han arribat a acumular fins a 40 cm d’aigua. Al Mercat i el Pavelló Firal unes bombes s’encarreguen d’evitar inundacions a les instal·lacions del subsòl

Maribel Millan

Whatsapp
Traient aigua del soterrani del Mercat Municipal de Tortosa. Foto: Joan Revillas

Traient aigua del soterrani del Mercat Municipal de Tortosa. Foto: Joan Revillas

La crescuda  de l’Ebre, que al seu pas per Tortosa ha situat el riu en una alçada de més de 5 metres, ha comportat filtracions i algunes inundacions en soterranis d’edificis vora el riu. Una de les més perjudicades ha estat una botiga de roba situada a la plaça de la Pau de la capital del Baix Ebre, a escassos metres del riu. L’aigua va començar a entrar fa més d’una setmana al soterrani i en alguns moments ha arribat fins als 40 centímetres d’alçada. Això ha fet malbé algunes peces de roba que es trobaven al magatzem i obliga a tancar el comerç al públic des de fa vuit dies. 

Una bomba treballa les 24 hores per extreure l’aigua que continua entrant al soterrani. El comerç fa cinc anys que va obrir  i  els responsables mai s’havien trobat amb aquesta problemàtica, tot i que admeten que l’edifici ja havia patit inundacions similars anys enrere, quan era la seu d’un banc. 

Just al davant d’aquest comerç, unes bombes treuen aigua també al soterrani del Mercat Municipal. Segons detalla al Diari el regidor de Serveis de l’Ajuntament de Tortosa, Domingo Tomàs, el Mercat i el Pavelló Firal de Remolins són els dos equipaments de la ciutat on l’Ajuntament ha hagut de posar a treballar les màquines per evitar danys per l’entrada d’aigua procedent del riu a les instal·lacions situades al subsòl. «Tant el mercat com el pavelló estan molt a prop de la llera i de forma cíclica ens trobem amb aquesta problemàtica, quan el cabal creix i durant dies està en nivells molt elevats, com està passant ara», comenta Tomàs al Diari. 

Diversos edificis de l’avinguda de Remolins, el centre o el barri del Temple també estan patint l’entrada d’aigua als pàrquings soterrats, amb filtracions a través de les juntes de formigó, i als pous dels ascensors, fet que obliga a deixar els elevadors fora de servei temporalment. 
L’aigua arriba fins i tot a punts aparentment més allunyats del riu, com ara l’interior del barri del Rastre. En el cas de la Cripta de la Reparació, disposa ja d’unes bombes instal·lades que es posen en marxa quan és necessari. I és que aquest espai subterrani es troba prop del pas del Barranc del Rastre i pateix tant quan baixa aigua per aquest barranc com ara, que l’aigua fa el camí contrari i arriba des del riu per aquesta canalització.

Permeabilitat
Segons explica al Diari el geòleg Àlvaro Arasa,  la crescuda controlada del riu Ebre el situa en una alçada almenys tres metres per sobre del que és  habitual a Tortosa. «La terra és permeable i com la crescuda és sostinguda en el temps, l’aigua s’obre pas i va filtrant». 
L’edifici on viu el geòleg, al barri del Temple, és precisament un dels que ha començat a patir algunes filtracions, a la segona planta del soterrani. «Com està més lluny del riu, el fenomen ens arriba ara, uns dies després de l’inici de la crescuda», comenta, tot recordant que els edificis haurien d’estar més adaptats per una situació que, si bé no es produeix cada any, sí que es dóna de forma cíclica a la ciutat. 

Descens progressiu
Ahir el volum de desembassaments des del sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix va tornar a baixar una mica i va comportar un descens lleu dels cabals al tram final, que se situaven vora els 1.600 metres cúbics per segon, davant dels 1.900 de la setmana passada. 
Pel que fa al nivell del riu, ha passat dels 5,70 metres als 5,22, segons les dades de l’estació d’aforament de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) a Tortosa. 

Temas

Comentarios

Lea También