L’ambaixador de rússia visita el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre

L'Associació d’Aviadors de la República instal·larà al museu diverses sales que explicaran el paper de l’aviació a la batalla

21 junio 2021 09:12 | Actualizado a 21 junio 2021 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Convidat per l’Ajuntament de Gandesa i ADAR (Associació d’Aviadors de la República), divendres van arribar l’ambaixador de Rússia a Espanya, el Sr. Yuri Korchagin, i el cònsol general de Rússia a Barcelona, Sr. Alexander Tankov, a la casa consistorial de la ciutat. Van ser rebuts per l’alcalde Carles Luz, i autoritats provincials i comarcals. I també pel president de l’ADAR, Aquil·lí Mata, acompanyat pel  senyor Valdeperes, membre de la Junta directiva. A la sala de sessions, el batlle Luz va donar la benvinguda a les autoritats russes i a l’ADAR signant el llibre d’or de la ciutat. Els Srs. Korchagin i Tankov li van agrair la bona acollida de les autoritats presents i va manifestar que havien vingut a Gandesa per conèixer el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, i el que representa per a la memòria històrica d’aquella contesa bèl·lica.

A peu va recórrer el trajecte entre l’ajuntament i el CEBE, passant pel palauet pairal dels Sunyer, que havia estat la residència infantil de Don Ramon Serrano i Sunyer, el qual fou exministre d’Afers Exteriors i cunyat del general Franco. Se’ls va explicar que aquest personatge arribava cada estiu, amb el Mercedes que li havia regalat Hitler acompanyat del seu seguici de xofers, escortes i família. Van fer preguntes relatives a Serrano i van estar molt interessats com eren les relacions del personatge amb la gent del carrer i de la ciutat.

D’allí van passar a l’església romànica, molt interessats per la façana del segle XIII i l’interior, l’altar major del temple antic, ara amb un alabastre com a fons que il·lumina tot l’interior. Se’ls va explicar l’evolució històrica des del primer temple cristià fundat l’any 192, la mesquita àrab i el temple actual.

Ja dins el Museu del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, van quedar impressionats de les instal·lacions, admirant les diferents sales amb molta atenció, sobretot les referides a l’avió de combat Mosca reproduït en una d’elles. A l’exterior va fer-se l’ofrena de flors davant el monument de la Pau, amb el parlament de l’alcalde i el senyor Mata, que es va referir a la importància turística de la comarca i dins d’ella la influència d’un museu de tanta categoria com el visitat. A més va explicar que l’ADAR instal·larà properament una sala permanent dedicada als Mecànics de l’Aviació Republicana, una altra sala al paper que tingué l’aviació de la República a la Batalla de l’Ebre i la col·laboració soviètica, i la instal·lació d’una sala temporal on s’explicarà el circuit de l’aviació republicana entre els Monjos, Gandesa i la Sénia, referit a la Batalla de l’Ebre. L’ambaixador va pronunciar un emotiu parlament sobre la memòria històrica, la democràcia i els sentiments de pau i amistat entre els pobles. Va acabar el parlament pronunciant i mirant el peu del monument on diu: «Pau, Concòrdia i Reconciliació». D’allí va passar-se al Celler Cooperatiu d’estil modernista i un dels edificis més significats de Catalunya, construït per Cèsar Martinell l’any 1919, on el president de la Cooperativa, Pere Bové, va oferir als visitants la degustació d’un dels vins blancs guanyadors de la Medalla d’Or de les Garnatxes del món, i a continuació va celebrar-se un dinar d’honor, on menjaren la clotxa típica dels pagesos d’antuvi acompanyada d’un vi negre Som Dinou, també medalla d’Or al concurs de les Garnatxes del món.

Va resultar una jornada memorable per a la història de Gandesa a l’espera de millores significatives que el Sr. Korchagin va prendre nota dirigint-se al Sr. Tankov, gràcies a la col·laboració dels Aviadors de la República i l’Ajuntament de la ciutat, i a les atencions rebudes per les autoritats presents.

Comentarios
Multimedia Diari