L’ampostí Enrique Serret, campió del món en una competició de canaricultura

Reportatge. Serret fa més de 20 anys que dedica el seu temps lliure a la cria de canaris i altres ocells

29 febrero 2020 11:30 | Actualizado a 29 febrero 2020 12:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En una planta baixa d’Amposta s’amaga un aviari amb més de 150 canaris. És allí on l’amant de l’ornitologia Enrique Serret cria els Fife Fancy, una espècie d’ocell que destaca per ser més aviat petita. I és que Serret va començar a interessar-se per aquests animals fa més de 20 anys, quan la seva filla va rebre un regal pel dia de Sant Jaume: «Li van regalar un canari i li vam posar Jaumet, però resulta que al cap d’un temps va pondre uns ous, llavors va passar a dir-se Jaumeta», explicava l’ampostí. Va ser en aquell moment quan va decidir comprar un canari mascle perquè li fes companyia, i van començar a sortir els pollets: «Em vaig enamorar», afegia l’aficionat a canaricultura.

Per a Enrique Serret, la de l’ornitologia és una afició que practica cada dia i que l’ha portat a convertir-se en campió del món en la categoria de canari individual Fife Fancy Lipocrom: «El meu ocell va aconseguir 93 punts sobre 100, el que és molta bona puntuació», deia. A banda, tot i ser el primer cop que portava els ocells a competició, també va ser reconegut amb el segon premi en la categoria per equips, en la qual va presentar quatre canaris gairebé idèntics entre ells.

Per aconseguir aquesta perfecció, Serret utilitza un sistema de cria totalment informatitzat. «La descendència de cada animal és molt important. Cada criador té un sistema, però jo els anello i creo parelles seguint les característiques de cada ocell», deia. Unes afirmacions a les quals afegia que «no sempre és tan fàcil com aparellar dos ocells bonics, pot ser que a vegades dos i dos no facin quatre», afirmava.

Ara la gran majoria d’ocells que té al seu aviari no s’assemblen molt al que li van regalar a la seva filla, ja que s’ha especialitzat en l’espècie Fife Fancy Lipocrom, és a dir d’un sol color. «Escollir una espècie és de les coses més difícils, perquè quan vas a concursos et trobes amb centenars de varietats. Però en el cas del Fife Fancy, em va agradar perquè era diferent, amb un capet rodonet i petit que cridava molt l’atenció. A més, em va fer gràcia que l’aprovació d’aquest canari fos el mateix any que jo vaig néixer», declarava Serret. L’altre tipus d’ocell que cria el va canviant cada dos anys, així, explicava, en coneix de diferents espècies, el que l’ajuda en la seva tasca com a jutge de postura.

Jutge de postura

«Cada una de les varietats ha de complir una sèrie de paràmetres, com la mida del cos i del cap, la posició damunt la barra, la forma de la cua i les potes... com més s’apropi a les mesures, més perfecte serà l’ocell», explicava Serret sobre que havia de tenir un canari per ser perfecte. I és que a banda de criar ocells, Serret és també una les persones encarregades de determinar les bases que marquen aquesta perfecció en els animals. Una passió que l’ha portat a viatjar fins a Anglaterra, Bèlgica i Portugal per aprendre dels millors especialistes en canaricultura.

Comentarios
Multimedia Diari